Parfemi s mošusom

Mošus je jedan od najstarijih životinjskih mirisnih sastojaka, a u svijetu parfema je sve češći i omiljeniji. Miris mošusa ima pozitivne učinke na psihu, opušta, donosi uzbuđenje i dobro raspoloženje, a u medicini i aromaterapiji vrlo brzo je pronašao svoje mjesto. Smatra se i veoma jakim afrodizijakom.

 

Mošus dodaje senzualnost i nježnost mirisnim kompozicijama, a zahvaljujući svojoj odličnoj osobini fiksiranja, kojom se produljuje miris parfema na koži, u malim količinama nalazi se u gotovo svakom parfemu. Zahvaljujući svojem tipičnom mirisu čistoće, dodaje se u sapune i u dječje pudere.

Karakteristike mošus mirisa:

Miris mošusa nosi etiketu mirisa čistoće. Vrlo je intenzivan, senzualan, sladak i puderast, a može imati i pikantnije i drvenaste podnote.

Kako se dobiva mošus:

Marco Polo otkrio je prirodni mošus na svojim putovanjima po Kašmiru. Mošus je životinjski proizvod koji iz žlijezda izlučuju mužjaci mošusnih jelena, i to uglavnom u razdoblju parenja. Prirodni mošus je veoma skup, čak je dragocjeniji od zlata, ali proizvodnja životinjskog mošusa u potpunosti je zabranjena 1979. godine. Mošusni jelen danas je zaštićena vrsta, a prirodni mošus zamijenjen je umjetnim.

Osim sintetički proizvedenog mošusa, u proizvodnji parfema koristi se i mošus biljnog podrijetla, koji je istog mirisa kao pravi mošus. Najviše upotrebljavane biljke su ljekovita anđelika, abelmošus i majmunov cvijet.

U tradiciji arapskog svijeta, esencija mošusa dodaje se u zidove džamija kako bi imale predivan miris svaki put kada ih obasja sunce. Miris mošusa očarao je cijeli svijet, a znanstvenici i dalje razvijaju nove esencije mošusa radi još intenzivnijeg doživljaja ovog privlačnog, životinjskog mirisnog sastojka. Pronađite svoj jedinstveni parfem na bazi mošus na notino.hr!

cijeli tekst sakriti tekst

Otvoriti filter Ukloniti filter