Preskočite na glavni sadržaj

Alergija na sunce

Iznenadila vas je pojava prištića, svrbeža ili crvenila na koži nakon izlaganja sunčevim zrakama? Upravo to su neki od simptoma alergije na sunce koja muči oko petinu pučanstva na planetu. Kod nekoga se osip često ponavlja, dok se kod drugih pojavi tek nekoliko puta u životu. Kad jednom doživite alergijsku reakciju na sunce, ubuduće ćete odmah znati prepoznati njezine znakove.

Što uzrokuje alergiju na sunce?

Alergiju na sunce prvenstveno uzrokuje prekomjerno ultraljubičasto UVA, ali i UVB, zračenje, koje prodire u kožu i oštećuje stanice kože. Koža se od sunčevog zračenja brani pretjeranom reakcijom imuniteta, crvenilom i upalom.

Na nastanak osipa od sunca mogu utjecati i neki sastojci iz kozmetičkih proizvoda, ali i lijekovi koji imaju fotosenzitivno djelovanje i povećavaju osjetljivost kože. U tu skupinu, između ostalog, spadaju neki antibiotici, kemoterapijska sredstva, kantarion, lijekovi za snižavanje tlaka i hormonska kontracepcija. Informacije o potencijalnoj preosjetljivosti na sunce uvijek provjerite u uputama priloženim uz pakiranje svakog pojedinog lijeka.

Kako prepoznati alergiju na sunce?

Alergija na sunce može se manifestirati kao crvenilo kože, nadražujući osip ili kao vodeni plikovi na leđima, ramenima, pod pazusima, na dekolteu i iznad usana. Iako najčešće pogađa žene sa svijetlom ili osjetljivom kožom u dobi od 20 do 40 godina, može se pojaviti kod bilo koga bez obzira na spol i dob.

S obzirom na intenzitet zračenja i na neke druge faktore, javljaju se različiti oblici kožnih reakcija. Među najčešćima su polimorfna svjetlosna erupcija, Mallorca akne i fotoalergijska reakcija.

cijeli tekst sakriti tekst

Najčešći tipovi kožnih reakcija na sunce

Polimorfna svjetlosna erupcija (PLE)

Ovo je najčešći oblik alergijske reakcije na sunce, tj. kada govorimo o alergiji na sunce ili osipu od sunca, mislimo upravo na ovaj oblik. Alergija se u najviše slučajeva javlja u proljeće nakon sunčanja, kada koža, nakon duge zime, još nije spremna na jake sunčeve zrake. To je razlog zašto se s osipom od sunca češće susrećete u proljeće, nego krajem ljeta, kada se, zahvaljujući fenomenu očvršćivanja, koža navikne na sunce.

Među najčešće simptome PLE-a spadaju crvenilo kože, prištići popraćeni svrbežom i plikovi. Javljaju se nekoliko sati do nekoliko dana nakon izlaganja suncu. Kada se ova alergija jednom pojavi, uvijek se javlja u istom obliku, što je čini lakše prepoznatljivom, te je moguće prije započeti s liječenjem.

Mallorca akne

Svojim izgledom nalikuju na upaljene prištiće, klasične akne ili na PLE. Na nastanak reakcije ove vrste ne utječe samo intenzitet sunčevog zračenja, nego i emulgatori i konzervansi koji se redovito koriste u kozmetičkim proizvodima.

Fotoalergijske i fototoksične reakcije

Na njihov nastanak utječe intenzitet UV zračenja, ali i razni lijekovi kao, npr. antibiotici, antidepresivi s kantarionom ili neke vrste namirnica (citrusi, celer, smokve). Javljaju se u obliku nadraženih dijelova kože sklonih upalama.

cijeli tekst sakriti tekst

Kako se riješiti alergije na sunce? Prevencijom!

Sunčevo zračenje nikada nećete moći u potpunosti izbjeći, a to ni ne bi bilo dobro, budući da je zaslužno za sintezu vitamina D. Kako vas ipak jako proljetno sunce ne bi neugodno iznenadilo, zaštitite se od njegova zračenja. Evo nekoliko savjeta:

 • Koristite kremu za sunčanje s visokim faktorom za zaštitu od UVA i UVB zračenja. Isprobajte specijalizirane kreme za sunčanje protiv alergije na sunce od provjerenih proizvođača, koji redovito provode dermatološka ispitivanja, kao što su La Roche-Posay, Eucerin, Avène ili Bioderma.
 • Kremu za sunčanje protiv alergije, tijekom boravka na suncu, nanosite svaka dva do tri sata. I nemojte zaboraviti da voda može narušiti njihovo zaštitno djelovanje.
 • Nemojte zaboraviti ni na kreme poslije sunčanja i redovito hidratizirajte kožu. Najbolji izbor su proizvodi koji sadrže aloe veru i pantenol.
 • U svoj jelovnik uvrstite namirnice ili dodatke prehrani koji sadrže kalcij, selen, cink i beta karoten.
 • Nemojte zaboraviti na hidrataciju! U idealnom slučaju, hidratizirajte se korištenjem proizvoda za hidrataciju s aloe verom, ali svakako i unosom dovoljno tekućine u organizam.
 • Izbjegavajte boravak na suncu i sunčanje između 11 i 16 sati.
 • Vrijeme boravka na suncu postepeno produžujte kako biste koži dali priliku da se navikne, kao kod procesa očvršćivanja, odnosno desenzitizacije.
 • Birajte odjeću koja će vas zaštititi od sunca: tamniju i ne pretanku.
 • Za bolje rezultate sunčanja isprobajte proizvode s beta karotenom, te vitaminima E i C.

cijeli tekst sakriti tekst

Što učiniti kada se pojavi alergija na sunce?

Na vašoj koži su se pojavili prištići, plikovi ili crvenilo? Nadražena koža može uzrokovati neugodan svrbež, a osim toga, zaista ne izgleda privlačno. Zanima li vas kako se riješiti alergije na sunce? Isprobajte nekoliko savjeta za borbu protiv alergije:

 • Na zahvaćena mjesta stavite hladne obloge.
 • Na plikove nanesite dječji puder.
 • Zahvaćena mjesta zaštitite odjećom.
 • Nakon kupanja u moru sol isperite vodom.
 • Protiv alergije na sunce, ali i s ciljem prevencije njezinog nastanka, pomažu lijekovi za različite vrste alergija. Neki od dostupnih u slobodnoj prodaji su Claritin, Belodin ili Allegra.

cijeli tekst sakriti tekst