Preskočite na glavni sadržaj

Atopijski dermatitis

Pogađa oko 30 posto populacije na svjetskoj razini. Prvi znakovi atopijskog dermatitisa pojavljuju se kod beba već u prvim mjesecima života i upravo djeca su skupina kod koje se ova bolest najčešće pojavljuje. Atopijski dermatitis kod djece u većini se slučajeva povuče do desete godine života, ali ponekad ova kronična i upalna bolest kože traje sve do odrasle dobi.

Kako prepoznati atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis najčešće se pojavljuje već u dojenačkoj dobi. Na vrlo suhoj koži pojavljuju se crveni prištići koji ponekad vlaže, popraćeni intenzivnom potrebom za češanjem koje dodatno pogoršava stanje kože.

Područje pogođeno ekcemom može se razlikovati od osobe do osobe - pojavljuje se na čelu, obrvama, vratu, trupu, ali i na rukama i nogama, osobito u području pregiba iza koljena i laktova. Ako želite sa sigurnošću znati kako prepoznati atopijski ekcem kod dojenčeta, odmah kod prvih znakova bolesti posjetite liječnika i dermatologa. Atopijski dermatitis zahtijeva dugoročnu njegu.

Oboljele muče neugodni prištići praćeni neprestanim svrbežom, a u pravilu se u bolesti izmjenjuju dvije faze -mirno (latentno) razdoblje i razdoblje upale, kada se stanje kože pogoršava. Krivac za to može biti stres ili hladno i suho vrijeme. Zato ljetno, toplo i vlažno vrijeme može olakšati život atopičnoj koži.

cijeli tekst sakriti tekst

Što uzrokuje atopijski dermatitis

Bolest je neprenosiva, ali vrlo često ju uzrokuje genetska predispozicija na alergijske reakcije kao što su astma, alergijski rinitis i alergijski konjuktivitis.

 • Ako je jedan od roditelja alergičar, postoji oko 50 posto šanse da će se kod djeteta razviti atopijski dermatitis.
 • Ako su oba roditelja alergičari rizik raste na čak 80 posto.

Osim nasljednosti, na atopijski dermatitis utjecaj ima i životno okruženje. Gradovi s visokim onečišćenjem pogoduju razvoju atopije.

Karakteristika atopične kože je loša zaštitna funkcija kože zbog čega ona postaje vrlo osjetljiva i suha. Zato mnogim atopičarima uobičajena stvar poput kupanja može biti jako neugodna. Ali koža nije izložena samo tijekom kupanja, nego i tijekom drugih svakodnevnih aktivnosti, pri čemu u kožu prodiru alergeni koji stvaraju upalu. Upaljena koža svrbi, a češanjem se zaštitna barijera kože još više oštećuje i upala se pogoršava.

cijeli tekst sakriti tekst

Što pomaže kod atopijskog ekcema

Iako nije moguće u potpunosti izliječiti atopijski dermatitis, postoji nekoliko načina na koje možete umiriti znakove bolesti i produžiti razdoblje remisije. Tu spada liječenje kortikosteroidima i imunomodulatorima, boravak na moru, usvajanje osnovnih pravila za život s atopijom i, naravno, svakodnevna njega kože.

Proizvodi za atopičnu kožu i ispravna njega kože

Atopična kože sklona je intenzivnom isušivanju koje prati osjećaj svrbeža. Stoga je vrlo važno posvetiti pozornost njezinoj hidrataciji, i to za vrijeme upale, isto kao i za vrijeme mirovanja bolesti, koje na taj način možete znatno produžiti. Isprobajte hidratantnu kremu ili mast za atopijski dermatitis koja će omekšati i hidratizirati kožu, a pogodna je i za djecu. Možete računati na aktivne sastojke kao što su omega-6 masne kiseline i licochalcon A s kojima će koža ostati elastična i mekana.

Pravila kupanja za atopičare

 • Voda za kupanje ne bi smjela biti toplija od 33 °C.
 • Idealno trajanje kupke je od 3 do 5 minuta.
 • Za kupanje koristite proizvode koji ne sadrže sapun, preporučujemo proizvode posebno namijenjene atopičnoj koži s pH vrijednosti koja odgovara vrijednosti kože. ph ili pH vrijednostph ili pH vrijednostBirajte ulja za kupanje i gelove za krhku kožu.
 • Nemojte koristiti spužvu i rukavice za kupanje, oni mogu dodatno nadražiti kožu.
 • Nakon kupanja temeljito isperite kožu vodom i nježno ju osušite bez ribanja i trljanja.
 • Odmah nakon kupanja nanesite mlijeko za tijelo za atopijski dermatitis, a vaše lice neka hidratiziranim održava krema za atopijski dermatitis.

cijeli tekst sakriti tekst

Liječenje atopijskog dermatitisa

Jedna od mogućnosti stavljanja atopijskog dermatitisa pod kakvu takvu kontrolu jest upotreba kortikosteroida koje će vam prepisati liječnik. Kortikosteroidi liječe upalu kože, ali smiju se koristiti samo kratkoročno, u slučaju akutne upale i ne bez liječničkog nadzora.

Nježniji od kortikosteroida su imunomodulatori s lokalnim djelovanjem. Oni zaustavljaju nepoželjnu imunološku reakciju na zahvaćenom području. Posljednjih godina znanstvenici razvijaju nove lijekovi koji bi mogli pomoći barem donekle izliječiti atopijski dermatitis kod djece i odraslih.

Liječenje atopijskog dermatitisa prirodnim pripravcima

U borbi s atopijskim dermatitisom mogu se koristiti i neki prirodni načini liječenja kao što su kupke od blata, oblozi od mekinja, sol iz Mrtvog mora, ulje konoplje i glina. Preporučuje se i boravak na moru uz pridržavanje osnovnih pravila za život s atopijom u svakodnevnom životu.

cijeli tekst sakriti tekst

Ostali savjeti za ublažavanje atopijskog dermatitisa

Boravak na moru

Morska voda ima blagotvoran utjecaj na atopijski dermatitis. Boravak na moru trebao bi trajati barem četrnaest dana kako bi atopična koža imala vremena prilagoditi se morskoj vodi. Tijekom boravka na moru nikako nemojte zanemariti obavezno korištenje pripravaka za zaštitu od sunca. U tome vam može pomoći krema za sunčanje prilagođena djeci s atopijskim dermatitisom koja je maksimalno nježna prema koži.

Osnovna pravila za atopičare:

 • Održavajte nokte kratkima. S dugim noktima bit ćete u većem iskušenju da se počnete češati što može doprinijeti razvoju upale.
 • Izbjegavajte prašinu i grinje. Najčešće se nalaze u tepisima, madracima i zavjesama. Često prozračujte prostor u kojem boravite.
 • Nemojte koristiti sintetičke tkanine i posteljinu - na njima se koža više znoji što isto uzrokuje svrbež. Radije birajte prirodne materijale poput pamuka.
 • Koristite nježna sredstva za pranje i izbjegavajte omekšivač.
 • Ne izlazite na sunce između 11 i 16 sati. Prije boravka na suncu nanesite proizvod s visokim zaštitnim faktorom.
 • Ograničite unos mliječnih proizvoda, oraha i morskih plodova. Mogu biti okidač za alergijsku reakciju.
 • Izbjegavajte cigarete i alkohol.
 • Priuštite si dovoljno sna i što više ograničite izloženost stresu.

cijeli tekst sakriti tekst