Njega grudi i bradavica

Ulja, masti i kreme za grudi i bradavice

Neka vaše grudi imaju najbolji tretman i tijekom trudnoće i dojenja! Grudi, čiji se obujam mijenja, trebaju kvalitetnu potporu u obliku grudnjaka za dojenje, kako bi mliječne žlijezde imale prostora za pravilan razvoj. Osim prikladnog donjeg rublja, svojim grudima priuštite i intenzivnu hranjivu njegu koja će povećati elastičnost kože, spriječiti opuštanje grudi, djelovati preventivno protiv strija i na kraju, ali jednako važno, njegovati bolne bradavice tijekom dojenja.

Kako njegovati grudi u trudnoći

Tijekom trudnoće povećava se osjetljivost bradavica i dolazi do nagle promjene veličine grudi, što može dovesti do pucanja elastičnih vlakana, isušivanja kože i stvaranja strija na prsima. Počnite upotrebljavati hranjivo ulje za grudi ili učvršćujuću kremu protiv strija u trudnoći, masirajte grudi kružnim pokretima i održavajte kožu elastičnom i glatkom.

Naš savjet: Već tijekom trudnoće može doći do spontanog istjecanja kolostruma iz grudi. Kako biste spriječili potencijalne mrlje na odjeći, preporučujemo da počnete upotrebljavati jednokratne jastučiće za dojilje.

Njega grudi nakon poroda

  • Nakon poroda počinje se stvarati mlijeko, a povećanje grudi uzrokuje njihovo učvršćivanje i povremeni osjećaj vrućine. Redovita masaža stvrdnutih mjesta uljem za grudi će vam olakšati nelagodu. Masaža ublažava bol i potiče rad mliječnih žlijezda. Prije dojenja operite grudi.
  • Zaštitnu mast za bradavice ili umirujući balzam za bradavice preventivno upotrebljavajte svaki put nakon dojenja i pranja grudi kako biste spriječili bolne pukotine (tzv. ragade), ubrzali regeneraciju kože i smirili nadraženost. Isprobajte, primjerice, kremu za bradavice s lanolinom, koja je pogodna za bradavice i tijekom dojenja jer nema miris ni okus. Uvijek obrišite kremu prije ponovnog dojenja.
  • Krema za učvršćivanje grudi nakon poroda poboljšava cjelokupno stanje kože i pomaže u njezinom jačanju. Koža je elastična i brže se obnavlja, a osim toga poboljšavaju se cirkulacija i dolazak kisika u tkiva i mišiće grudi, što pomaže u održavanju mladenačkog izgleda kože. Krema za učvršćivanje grudi obično sadrži hranjivi kakao i shea maslac, hidratantni vitamin E i učvršćujući kolagen.

Naš savjet: Prvih dana nakon poroda preporučujemo upotrebu hidrogel jastučića za bradavice koji pomažu u regeneraciji kože, a mogu se koristiti i kao hladni oblog.

Razmazite svoje grudi tijekom trudnoće i nakon poroda, a one će vas nagraditi lijepim i zdravim izgledom! Kvalitetnu kozmetiku i potrepštine za trudnice i dojilje pronaći ćete na notino.hr.