Dječji toplomjeri

Kako izabrati najbolji toplomjer za bebe

Kako jednostavno, brzo i precizno izmjeriti bebinu temperaturu? Precizan digitalni toplomjer za bebe trebao bi biti sastavni dio opreme za bebe od samog početka, budući da temperaturu novorođenčeta treba pomno nadzirati. Nudimo vam savjete za izbor digitalnog toplomjera za bebe za učinkovito mjerenje temperature.

Osnovna podjela toplomjera za bebe

Toplomjer za bebe u potpunosti je prilagođen potrebama malih pacijenata i možete birati između kontaktnih i beskontaktnih varijanti, koje često imaju i druge funkcije koje vam mogu pomoći s uštedom vremena.

Kontaktni toplomjeri za bebe

Kontaktni toplomjer za bebe može se upotrebljavati za mjerenje temperature ispod pazuha, oralno, u ušima i rektalno. Mjerenje traje nešto dulje nego s beskontaktnom varijantom, a prilikom mjerenja treba doći do izravnog dodira vrha toplomjera i ljudskog tijela. Tijekom mjerenja dijete treba mirovati. Prije upotrebe i nakon nje potrebno je dezinficirati toplomjer za bebe.

Beskontaktni toplomjeri za bebe

Beskontaktni toplomjer za bebe funkcionira na principu infracrvenog zračenja i mjeri temperaturu u nekoliko sekundi. Ova vrsta toplomjera vrlo je precizna i pogodna je za novorođenčad i nemirnu djecu. Temperaturu možete mjeriti na čelu, na sljepoočnicama ili na ušima. Neki multifunkcionalni toplomjeri mogu mjeriti i temperaturu hrane ili vode za kupanje te temperaturu u prostoriji.

Ostale funkcije toplomjera za bebe

Kada birate toplomjer za bebe obratite pozornost i na ostale funkcije koje vam mogu dodatno olakšati mjerenje temperature.

 • Zaslon s velikim brojevima omogućuje brzo očitavanje temperature. Neki toplomjeri imaju i osvijetljene LCD zaslone za mjerenje temperature po mraku.
 • Memorija pohranjuje temperaturu, datum i vrijeme nekoliko prethodnih mjerenja za bolju kontrolu.
 • Zvučni signal informira o završetku postupka mjerenja temperature.
 • Automatsko isključivanje štedi bateriju.
 • Glasovno upozorenje očitava rezultate mjerenja naglas.
 • Mobilna aplikacija omogućuje spajanje s toplomjerom i pohranu informacija o posljednjim mjerenjima i s nekoliko toplomjera.
 • Fleksibilni vrh toplomjera smanjuje mogućnost ozljede.

Kako izmjeriti temperaturu djeci?

Bebama ćete u najranijoj dobi temperaturu najbolje izmjeriti rektalno. Taj način mjerenja nije tako lako izvediv između prve i treće godine života, stoga se tada preporučuje mjerenje u uhu ili u ustima. Starijoj djeci temperaturu možete mjeriti ispod pazuha ili na čelu. Prije prvog mjerenja najprije pročitajte priložene upute, kako bi mjerenje bilo što učinkovitije.

 • Rektalno mjerenje temperature provodi se kontaktnim toplomjerom umetnutim u rektum. Na vrh toplomjera nanesite malo vazelina, ulja ili kreme protiv pelenskog osipa. Beba bi trebala ležati na leđima s koljenima usmjerenim prema trbuhu. Rektalni toplomjer za bebe stavlja se maksimalno 2 cm u rektum, a za pouzdano mjerenje temperature dovoljno je pričekati otprilike 20 sekundi.
 • Oralno mjerenje temperature kod djece od prve godine života provodi se kontaktnim toplomjerom koji se stavlja ispod jezika. Dijete mora biti potpuno mirno tijekom mjerenja. Možete upotrijebiti i toplomjer u obliku dude sa zaslonom, koji mjeri trenutnu temperaturu i tijekom sna.
 • Mjerenje temperature u uhu može se provoditi kontaktnim i beskontaktnim toplomjerom i radi se o vrlo preciznom mjerenju. Prilikom mjerenja kontaktnim toplomjerom pričekajte najmanje 30 sekundi, prilikom mjerenja beskontaktnim toplomjerom dovoljno je pričekati nekoliko sekundi.
 • Mjerenje temperature na čelu provodi se beskontaktnim toplomjerom ili kontaktnim toplomjerom za čelo, koji se prislanja na čelo na otprilike 15 sekundi.
 • Ispod pazuha temperaturu mjerite kontaktnim toplomjerom – ova je metoda najpouzdanija za mjerenje temperature starije djece.

Naš savjet: Kontaktni i beskontaktni toplomjer za bebe nakon upotrebe uvijek temeljito očistite vlažnom krpom i spremite natrag u kutijicu. Na taj se način osigurava dug životni vijek toplomjera i pouzdani rezultati prilikom svakog mjerenja.

Precizno i bezbolno mjerenje temperature temelj je svake ispravne njege djeteta. Možete birati vesele motive za dječake i djevojčice s velikim zaslonom za lakše očitavanje temperature, a možete isprobati i toplomjer za bebe koji se lijepi na kožu i čini mjerenje temperature zabavnim. Toplomjer za bebe možete pronaći i u praktičnim setovima s ostalim potrepštinama za bebe, koji su ujedno i odličan poklon za novopečene mame.