Preskočite na glavni sadržaj

Savjeti i preporuke za buduće mame

Kako brinuti o sebi tijekom trudnoće, kako se pripremiti za porod i što ne smije nedostajati u opremi za bebu? Imamo preporuke i iskusne savjete za buduće mame.

Trudna sam

Čestitamo, za nekoliko mjeseci ćete postati mama! Pogledajmo trikove zahvaljujući kojima ne samo vi nego i vaše tijelo uživate u trudnoći.

Mnoge žene pate od strija tijekom trudnoće, ali nema potrebe za kolapsom zbog malih ožiljaka. Vaše tijelo je u stanju iz jedne male stanice tijekom devet mjeseci odgojiti prekrasnu bebu, budite ponosni na sebe! A kada su strije u pitanju, one se mogu spriječiti temeljitom hidratacijom. Stoga maksimalno pazite na režim pijenja i 2x dnevno mažite područja sklona ožiljcima (trbuh, poprsje, bedra i stražnjica) kremom protiv strija.

 

Naježi li vam se kosa uz pomisao na rezanje brane? Tzv. epiziotomija uobičajen je zahvat koji olakšava rođenje bebe. No, iscjeljivanje ne ide uvijek po planu, pa ako biste radije izbjegli rezanje brane, u trudnoći masirajte branu posebnim uljem za masažu. To bi je moglo pripremiti za neobično razgibavanje na kraju poroda i možda ćete izbjeći rezanje brane.

Kada je riječ o kozmetici za trudnice, pažljivije pročitajte sastav svakog proizvoda. Izbjegavajte retinol, koji se često nalazi u proizvodima za lice sklonog aknama. Njegova veća koncentracija negativno utječe na razvoj ploda. A ljeti, na suncu, mažite trbuščić kremama s mineralnim zaštitnim filterom.

SAVJET! Kada isprobati prirodnu kozmetiku minimalističkog sastava nego tijekom osjetljivog razdoblja trudnoće?

cijeli tekst sakriti tekst

Ura u rodilište

Zadnje tromjesečje je tu i jedno vam znači. Vrijeme je da spakirate torbe za rodilište! Evo popisa stvari koje trebate ponijeti sa sobom.

Porod je tako mala birokratska zabava. Koliko tih dokumenata trebate! Ne zaboravite:

  • iskaznicu za trudnoću
  • osobnu iskaznicu
  • iskaznicu zdravstvenog osiguranja
  • vjenčani list ili službeno ovjereni pristanak na očinstvo ako niste u braku
  • izjavu o imenu za bebu
  • plan rođenja (ako ga imate)

 

Uz normalnu higijenu, u torbu za sebe spakirajte barem dva paketa uložaka za trudnice zajedno s nekoliko prozračnim jednokratnim gaćicama. Nema svako rodilište fin toaletni papir, dvije rolne će vam svakako dobro doći. Diskretni jastučići u grudnjaku koji hvataju mlijeko koje curi također su odličan trik.

SAVJET! Uzmite gaćice broj veći nego što ste navikli. Nakon poroda nije riječ o estetici, već prije svega o maksimalnoj udobnosti.

Dojenje je velika znanost. Obično u početku malo boli, i zato vaše bradavice zaslužuju kvalitetnu njegu. Redovito ih mažite hidratantnom kremom, idealno onom koju ne morate oprati prije dojenja. Ako imate puno mlijeka, cijenit ćete pumpicu za grudi koja će vas odmah rasteretiti i pomoći u sprječavanju upala uslijed nakupljanja mlijeka.

Spakirajte, prije svega pelene, podloge za presvlačenje, odjeću i dudu u torbu za bebu (pa znate, za svaki slučaj!). Svakako je prikladan vaš vlastiti omot, oni bolnićki imaju puno konca i nema svaka majka strpljenja za njih. Cijenit ćete i dječje ulje koje se nanosi na vlažnu kožu – tako se bolje upija.

SAVJET! Ne nosite odjeću koja se vuče preko bebine glave. 11 od 10 žena potpisuje ovu preporuku.

cijeli tekst sakriti tekst

Ja sam mama

Konačno ste i s bebom kod kuće i tražite režim koji će vam svima odgovarati. Ovo užurbano razdoblje olakšat će vam puno pomagača. 

Mijenjanje pelena bit će sada neko vrijeme vaša svakodnevica. Najblaži i najjednostavniji način je pranje bebe u umivaoniku pod tekućom mlakom vodom. A za trenutke izvan kuće, praktično je nabaviti vlažne maramice. Ostavite kožu sklonu pelenskom osipu da se prozrači i redovito je podmazujte. Klasične platnene pelene iznimno su zgodan pomoćnik. One su zapravo takav univerzalni ručnik-otirač za dijete.

SAVJET! Za brisanje nježne dječje kože dobro je nabaviti pelene od bambusa. Puno su mekše od pamučnih.

 

Kada beba spava, može si majka priuštiti luksuz zvani tuš! Samo uključite baby monitor i držite ga uvijek blizu. Ne samo tijekom babinja, dobro je posegnuti za proizvodima za intimnu higijenu koji ne peku i također obnavljaju prirodnu pH vrijednost intimnih područja. A što s bebom? Okupajte je u vodi s uljem i pri pranju se fokusirajte na pregibe između nabora, prstića, ispod brade i iza ušiju.

Grudnjak za dojilje već je definitivno vaš drugi dom. A ako ne dojite, nemojte objesiti glavu. Izum stoljeća je grijač za boce koji održava optimalnu temperaturu umjetnog mlijeka ili hrane. Koristiti ćete ga dugo i često. Osim toga, prikladan je ne samo kod kuće, već i na putovanju!

cijeli tekst sakriti tekst

Pa što mislite, osjećate li se malo spremnija postati mama? Držimo vam fige i želimo vam samo najbolje za ovu novu etapu <3