Preskočite na glavni sadržaj

Prekomjerno znojenje

Znojenje može uzrokovati mnoge neugodnosti, ali uvijek treba imati na umu da se radi o normalnoj funkciji ljudskog tijela koja je korisna za zdravlje. Naravno, ukoliko je u razumnim granicama.

Uobičajeno nasuprot pojačanom znojenju

Znoj, koji je zapravo bez mirisa, sastoji se od 99 % vode i 1 % soli, a izlučuju ga ekrine znojne žlijezde. Znojenjem se tijelo hladi za vrućih dana ili tijekom tjelesne aktivnosti. I stres može dodatno potaknuti znojenje, pa tada govorimo o tzv. emocionalnom znojenju kod kojeg se aktiviraju i apokrine žlijezde.

Međutim, pojačano znojenje se zna pojaviti i onda kada ste savršeno mirni i na idealnoj temperaturi, dakle bez očiglednog vanjskog uzroka. Tada govorimo o prekomjernom znojenju ili hiperhidrozi.

cijeli tekst sakriti tekst

Uzroci prekomjernog znojenja

Kao glavni uzrok prekomjernog znojenja prepoznata je pojačana aktivnost ekrinih znojnih žlijezda. Postoje dva tipa hiperhidroze - primarna (fokalna) i sekundarna:

  • Primarna hiperhidroza je vrlo često nasljedna. Prvi znakovi pojavljuju se već u pubertetu. Radi se o stanju u kojem dio mozga zadužen za regulaciju znojenja šalje signale ekrinim žlijezdama i onda kada nema za to povod. Tada se počinjete znojiti.
  • U slučaju sekundarne hiperhidroze, uzroci mogu biti različiti. Na nju tijekom života utječu razna stanja i čimbenici, kao što su: trudnoća, menopauza, bolesti srca ili druge bolesti, pretilost, ovisnosti i uzimanje nekih lijekova.

Kako spriječiti prekomjerno znojenje

Muči li vas prekomjerno znojenje stopala ili ispod pazuha? Uvedite neke promjene u svoj život, jer jedna mala promjena može dati neočekivane rezultate. Kako se riješiti pretjeranog znojenja:

  • Ograničite unos začinjene hrane, kave i alkohola.
  • Nosite odjeću napravljenu od prirodnih materijala, kao što su pamuk ili lan.
  • Ne zaboravite unositi dovoljnu količinu nezaslađene tekućine u organizam.
  • Od pomoći može biti i jutarnje tuširanje.
  • Izbjegavajte boravak na suncu.
  • Uložite u kvalitetan antiperspirant protiv prekomjernog znojenja koji sprječava stvaranje znoja.

cijeli tekst sakriti tekst

Antiperspirant protiv prekomjernog znojenja

Antiperspirant protiv prekomjernog znojenja ispod pazuha može biti dobro rješenje ukoliko želite ograničiti samu proizvodnju znoja. Sadržava aktivne tvari koje djeluju na ekrine i apokrine znojne žlijezde i djelomično blokira njihovo djelovanje. U ponudi ćete naći i ekstra učinkovite antiperspirante čije djelovanje traje i po nekoliko dana. To ne znači da se za to vrijeme ne biste trebali tuširati, nego da će učinkovita blokada znojnih žlijezda izdržati dulje vrijeme.

Dezodorans protiv prekomjernog znojenja?

Za razliku od antiperspiranta, dezodorans ne sprječava stvaranje znoja, već ograničava reakciju znoja s bakterijama na koži, najčešće ispod pazuha, pri čemu dolazi do stvaranja neugodnog mirisa. Dakle, on neće spriječiti samo znojenje, ali može funkcionirati kao dopuna djelovanju antiperspiranta.

Najbolji dezodoransi

Liječenje prekomjernog znojenja - Kada antiperspirant jednostavno više nije dovoljan

Niti jedna od gore navedenih metoda borbe protiv prekomjernog znojenja ne djeluje kod vas? Rješenje može biti stručna medicinska pomoć. Neki od najpoznatijih načina rješavanja problema s funkcioniranjem znojnih žlijezda su tretmani botulinum toksinom tipa A, zatim iontoforeza (liječenje uz pomoć slabe istosmjerne struje) ili antikolinergici. Navedene metode isprobajte tek nakon konzultacije s odabranim liječnikom.