Dude varalice

Najprodavaniji

Kako izabrati najbolju dudu za bebu

Duda, duda varalica, cucla... Svatko je zove drugačije. U svakom slučaju, dobro odabrana duda može umiriti bebu, osigurava joj osjećaj zadovoljstva, ali pomaže i u tome da dijete spava na leđima, što je preporučljivo. Saznajte kako odabrati najbolju dudu – vidjet ćete da nije zahtjevno.

Kako izabrati veličinu?

Odgovarajuća veličina dude jedan je od najvažnijih kriterija prilikom izbora.

 • Jednostavno slijedite upute proizvođača. Dude varalice najčešće možete pronaći u veličinama u rasponu od 0 do 18 mjeseci. Postoje i dude varalice 18m+ prilagođene većoj djeci.
 • Duda za novorođenče nije pogodna za veće bebe, ali ni obrnuto. Odgovarajuća veličina dude spriječit će neprikladan razvoj usne šupljine djeteta.

Duda s ravnim dnom ili okrugla duda?

Štitnik dude, iako ostaje izvan usta djeteta, ima važnu ulogu. Opremljen je ventilacijskim otvorima koji su važni za optimalno disanje bebe, prema potrebi i za odvod sline.

 • Štitnik u obliku osmice ili leptira, odnosno s rupama u sredini gornjeg i donjeg dijela, omogućuje umetanje dude u djetetova usta s obje strane.
 • Štitnik s odrezanim dijelom za nos svojim oblikom upućuje na jedini način umetanja dude u usta i odlično odgovara bebi.
 • Okrugla duda na bebi izgleda vrlo dražesno, no morate biti sigurni da djetetu ne pritišće nos.

Simetrični ili asimetrični sisač?

O bebi ovisi kojem će obliku sisača dati prednost, stoga nabavite oba tipa kako biste mogli isprobati koji će joj bolje odgovarati.

 • Asimetrični sisač (anatomska duda) imitira oblik usta zahvaljujući ravnom dnu. Okrugli dio stavlja se u smjeru prema gore.
 • Simetrični sisač (fiziološka duda) ima oblik kapljice i podsjeća na bradavicu. Postoje i okrugle dude (tzv. trešnje), koje također imitiraju oblik bradavice.
 • Ortodontske dude mogu biti asimetričnog i simetričnog oblika. Djetetu osiguravaju ispravan položaj jezika i svojim oblikom maksimalno pomažu u ispravnom razvoju usne šupljine.

Silikonska duda ili duda od kaučuka?

Najčešće se možete susresti s dvije vrste materijala: kaučuk, odnosno lateks, ili medicinski silikon. Oba materijala imaju svoje prednosti i nedostatke.

 • Duda od lateksa: Kaučuk, od kojeg se proizvodi lateks, prirodni je materijal, stoga je duda od ovog materijala žute boje. Karakterističan okus gume nekim bebama odgovara, a nekim ne. Vrlo je mekana i savitljiva. Održavanje duda od kaučuka može biti nešto zahtjevnije u usporedbi s dudama od silikona. Njihova izrada ekološki je prihvatljivija.
 • Silikonska duda: U potpunosti je prozirna, bez okusa i mirisa, lako se održava i odlično se čisti. Silikonska duda otporna je na visoke temperature i njezin je životni vijek stoga dulji. Manje je elastična od dude od lateksa.

Što još nabaviti za dudu?

 • Za početak preporučujemo nabaviti više od jedne dude. Naime, lako i često se gube.
 • Nabavite i vezicu za dudu. Pričvrstite je na bebinu odjeću i duda se tako neće izgubiti ili pasti na zemlju za vrijeme šetnje. U našoj ponudi možete pronaći vezice za dudu različitih dizajna.
 • Za dulja, ali i kraća putovanja odlična je kutija za dudu – održava dudu čistom i spremnom za upotrebu.

S dudom će bebini prvi dani, tjedni i mjeseci, a time i vaši, biti mnogo ugodniji. Dovoljno je izabrati prema navedenim kriterijima, a zatim dopustite svojoj bebi da izabere najbolju dudu prema vlastitim preferencijama.