Platnene pelene

Platnene pelene za udobnost vašeg djeteta

Nježne su prema bebinoj koži, ne zagađuju okoliš i neće značajno olakšati vaš novčanik. Platnene pelene poznati su klasik koji ponovno stječe popularnost. Kako izabrati odgovarajuće platnene pelene i kako saznati jesu li dobar izbor za vas i vašu bebu?

Prednosti platnenih pelena

  • Udobnost bebe: Ne morate više brinuti o sastavu, koji kod jednokratnih pelena može biti poprilično opširan i prepun naziva koji vam nisu poznati i ne znate kako će na njih reagirati bebina koža. Platnene pelene već u samom nazivu otkrivaju svoj sastav i veća je vjerojatnost da neće nadražiti osjetljivu dječju kožu.
  • Zaštita okoliša: Za razliku od jednokratnih pelena, ne stvaraju veliku količinu otpada, zbog čega su povoljnije za okoliš. Platnene pelene peru se nakon upotrebe i možete ih koristiti dugo.
  • Ušteda novca: Kupnja platnenih pelena znatno je isplativija od višekratnog kupovanja jednokratnih pelena – i to uključujući troškove pranja. Osim toga, mogu poslužiti i za drugo dijete.
  • Manje briga: Oko neprestane potrage za pelenama na akciji, kupnje, prenošenja i pohrane, ali i oko odnošenja smeća i neugodnih mirisa koji mogu biti povezani s jednokratnim pelenama.

Kako funkcioniraju platnene pelene?

Platnene pelene mogu se podijeliti u dvije glavne skupine, koje imaju različite karakteristike.

  • Prva vrsta je „sve u jednom“ (kratica AIO, što znači „all in one”) i gotovo se ne razlikuje od jednokratnih pelena. Svi slojevi pelene dio su jedne cjeline, koja se pere odjednom.
  • Druga vrsta je kombinacija zaštitnih gaćica i odvojive unutrašnjosti. Oba dijela dostupna su u mnogo različitih materijala, u različitim oblicima i s različitim načinom kopčanja. Prodaju se odvojeno i previjanje se uvijek odvija u dva koraka.

Platnene pelene (unutrašnjost pelena) prema materijalu

Unutrašnji dio platnenih pelena može biti izrađen od različitih materijala, od kojih svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Tkanina može biti od frotira, flisa, velura ili krepa.

  • Platnene pelene od pamuka – pamuk je najčešći materijal u izradi platnenih pelena (često se upotrebljavaju i mješavine s drugim materijalima). Odlično upijaju, imaju visoku vlačnu čvrstoću, jeftinije su od ostalih platnenih pelena i odlično podnose učestalo pranje. Njihova mana krije se u pamuku kao sirovini – uzgoj pamuka povezan je s upotrebom velike količine insekticida i zahtijeva veliku količinu vode. Odlično rješenje su stoga platnene pelene od bio pamuka. Naš savjet: Platnene pelene s uzorkom učinit će previjanje zabavnijim.
  • Platnene pelene od bambusa – vlakna za izradu ovih pelena obrađuju se na drugačiji način pa su stoga ove pelene mekše i sjajnije. Njihova sposobnost upijanja još je veća nego kod pelena od pamuka. Bambus pritom i brzo raste, bez potrebe za upotrebom kemikalija i velike količine vode.

Platnene pelene prema obliku

Predstavimo upijajuće slojeve.

  • Tetra pelene: Najčešći izbor za najmlađe bebe. Nisu skupe, a njihova sposobnost upijanja dovoljna je za najraniju dob. Osim toga, vrlo se brzo suše. Tetra pelene jednostavno umetnite u zaštitne pelenske gaćice i beba će ostati suha.

Naš savjet: Tetra pelene možete upotrijebiti i umjesto podbradnika, za brisanje usana, kao zaštitu od sunca na kolicima, a na njima možete i previjati dijete.

  • Ulošci za pelene: Služe za povećanje sposobnosti upijanja, kada tetra pelene više nisu dovoljne, a kompatibilne su i s ostalim platnenim pelenama. Ulošci za pelene dostupni su u više oblika i veličina – kraći za manje bebe, dulji za one veće. Što se materijala tiče, ulošci za pelene od bambusa su klasika.

Platnene pelene zasigurno ćete zavoljeti i vi i vaše dijete. Iz kojeg god razloga se odlučili za izbor platnenih pelena, pamučne i pelene od bambusa neće vas razočarati. Ako uz to nabavite i platnene pelene s uzorkom, previjanje i pranje bit će zabavnije. Tražite ekološki prihvatljivo rješenje za putovanja, kada nemate mogućnost prati pelene? Onda su eko pelene odlično rješenje za vas. Izaberite opremu za bebu na notino.hr!