Preskočite na glavni sadržaj

Maskne: Kako se riješiti akni pod maskom

Vlaga, toplina, manjak zraka i neugodne iritacije lica. Okruženje pod maskom plodno je tlo za nastanak najrazličitijih problema s kožom. Baš kao što su maske postale simbol našeg doba, to isto postaju i maskne - akne uzrokovane maskama. Kako se boriti protiv maskni i kako spriječiti njihovu pojavu?

Što su maskne i kako nastaju

Maskne predstavljaju stanje kože uzrokovano dugotrajnim nošenjem zaštite za usta i nos, odnosno maski za lice. Najčešći tip maskni je tzv. acne mechanica - mehaničke akne.

Kombinacija mehaničkog trenja, topline, lošeg pristupa zraka i vlage od znojenja, disanja i govorenja stvara idealno okruženje za razmnožavanje mikroorganizama i začepljenje pora. Sitne pukotine koje nastaju zbog trenja između maske i lica olakšavaju ulazak nečistoća i bakterija u kožu. Pore se začepljuju, a na koži se stvaraju akne različitog oblik,a od manje primjetnih prištića i mitesera do ozbiljnijih problema s cističnim aknama.

cijeli tekst sakriti tekst

Kako spriječiti pojavu maskni

Prevencija je prvi korak prema uspjehu. Poštujte načela ispravnog nošenja maski i smanjite rizik pojave maskni na minimum:

 • Nosite masku samo onda kad je to nužno. Kada boravite na svježem zraku, ili niste u kontaktu s drugim ljudima, odložite masku i dajte svom licu da diše.
 • Razmnožavanje bakterija pod maskom ograničite redovitim mijenjanjem maski - i nekoliko puta dnevno. Papirnata maska će se navlažiti nakon samo 20 minuta nošenja, nakon toga biste je trebali baciti i uzeti novu. Ako je moguće, prije nego što stavite novu masku, dopustite licu da se kratko „provjetri“.
 • Ako nosite platnenu masku, nakon svakog korištenja je operite ili iskuhajte, a potom izglačajte. Koristite nježna sredstva za pranje i izostavite omekšivač koji bi mogao nadražiti vaše lice i potaknuti začepljenje pora.
 • Platnene maske neka budu od ugodnog materijala - najbolji je 100% pamuk. Trebale bi vam savršeno prianjati uz lice, ne smiju vas gušiti, ni uzrokovati nepotrebno trenje ili iritaciju lica. Prije prve upotrebe uvijek operite i izglačajte masku.

cijeli tekst sakriti tekst

Kako se riješiti maskni

Već ste dobili prve prištiće od nošenja maske? U tom slučaju, došao je trenutak da redovitu njegu lica zamijenite specijaliziranom kozmetikom za maskne i usvojite novu rutinu u njezi lica.

Njega lica pod maskom

Prije nego ujutro stavite masku, lice mora biti savršeno čisto i zaštićeno od trenja. Držite se sljedećih pravila dnevne rutine:

 • Lice umijte vodom i specijaliziranom pjenom, emulzijom ili gelom za akne. Čišćenje možete završiti nježnim tonikom.
 • Nakon čišćenja nanesite hidratantnu kremu - ona će stvoriti tanki zaštitni sloj između lica i maske i tako smanjiti mehaničko trenje.
 • Izaberite nekomedogenu kremu za lice s nježnom teksturom koja neće začepiti pore i bespotrebno opteretiti lice. Izvrsno će poslužiti kreme u gelu ili izuzetno lagani serumi za lice.
 • Isprobajte njegu s antioksidansima koji će zaštititi vaše lice od negativnih vanjskih utjecaja.
 • Izbjegavajte bogate hranjive kreme, vazelin, premasne proizvode i proizvode koji potiču lučenje sebuma.
 • Tijekom dana preskočite nanošenje preparata s retinolom i drugim potencijalno nadražujućim sastojcima. Maska zbog okluzije povećava učinkovitost aktivnih tvari što u nekim slučajevima može ostaviti negativne posljedice na licu.
 • Kremu za maskne nanesite barem 15 minuta prije stavljanja maske tako ćete joj omogućiti da se upije i njezin višak nećete obrisati o masku.

cijeli tekst sakriti tekst

Večernja rutina protiv maskni

Navečer biste trebali dubinski očistiti lice koristeći preparate protiv maskni koji će potaknuti obnovu lica opterećenog nošenjem maske:

 • Lice očistite čim stignete kući. Tijekom dana su se na njemu pod maskom nataložili znoj, masnoće i nečistoće koje biste trebali što prije ukloniti kako biste spriječili začepljenje pora.
 • U večernju rutinu uvrstite proizvode za maskne s aktivnim sastojcima namijenjenim problematičnoj koži lica - benzoil peroksid, salicilnu kiselinu i druge AHA kiseline. Navedene proizvode koristite oprezno, osobito ako je vaše lice jako nadraženo nošenjem maske. U tom slučaju odaberite proizvode s nižom koncentracijom ovih tvari, ili ih zamijenite nježnim umirujućim i hidratantnim preparatima.
 • Kako biste spriječili nadraženost, nemojte koristiti više proizvoda s aktivnim tvarima protiv maskni odjednom. Intenzivniju lokalnu njegu za akne nanesite samo na prištiće, a ne na cijelo lice. Ako inače koristite proizvode s retinolom, nanosite ih isključivo navečer i to tako da prvog dana nanesete retinol, a drugog lokalnu njegu. Nikad nemojte nanosite oba proizvoda istovremeno.
 • Barem jednom tjedno razmazite svoje lice umirujućom maskom za lice koja će ga osvježiti i obnoviti.
 •  

cijeli tekst sakriti tekst

Za postizanje što boljih rezultata donosimo još nekoliko savjeta iz kategorije „kako se riješiti akni”: nemojte istiskivati prištiće, ne dodirujte lice prljavim rukama, pijte dovoljno tekućine, jedite zdravo i što je najvažnije, izbjegavajte stres.

Šminka pod maskom i maskne

Dermatolozi ne preporučuju nošenje pudera ispod maske zato što šminka može dodatno začepiti pore i pogoršati probleme s masknama. Stoga nanošenje pudera svedite na minimum. Ako ipak trebate prekriti maskne, zapamtite - manje je više i slijedite nekoliko osnovnih pravila s kojima ćete smanjiti negativni utjecaj šminke na vaše lice:

 • Puder uvijek nanosite na čisto i hidratizirano lice. Ostavite si dovoljno vremena kako bi se puder dobro upio prije nego stavite masku.
 • Prije nanošenja pudera operite ruke. Ako puder nanosite kistom ili spužvicom, redovito ih čistite.
 • Birajte nekomedogene pudere čija formula ne začepljuje pore. Idealni su specijalni puderi za problematično lice od proizvođača dermokozmetike s formulom koja će istovremeno i njegovati lice sklono aknama.
 • Na kraju fiksirajte puder, tako ćete smanjiti rizik od brisanja pudera o masku.
 • Ako trebate prekriti samo blage simptome maskni, bit će vam dovoljna lagana BB krema koja neće opteretiti vaše lice.
 • Puder skinite čim se za to ukaže prilika kako biste svojem licu omogućili da ponovno slobodno diše. Nakon uklanjanja šminke, temeljito očistite lice.

cijeli tekst sakriti tekst