Preskočite na glavni sadržaj

Retinol

Retinol, ili vitamin A, smatra se čudom prirode. Radi se o jednom od najučinkovitijih sredstava za borbu protiv bora i znakova starenja kože. U početku je retinol bio namijenjen borbi protiv akni, ali zahvaljujući pozitivnom, i što je najvažnije brzom, sporednom djelovanju na usporavanje procesa starenja kože, postao je tražen sastojak anti-age proizvoda.

 

Retinol djeluje kao snažni antioksidans koji, zahvaljujući svojoj sposobnosti eksfolijacije (ljuštenja) kože, potiče brzo uklanjanje odumrlih stanica kože i stvaranje kolagenskih vlakana. Retinol može biti biljnog i životinjskog podrijetla (riblje ulje, jaje, meso), ali proizvodi se i sintetički retinol, koji ima široku primjenu u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Svojstva retinola

Retinol se često naziva i eliksirom mladosti. Njegovo eksfolijacijsko djelovanje brzo zaglađuje strukturu kože, čineći je pomlađenom i zdravom. Pogodan je za sve tipove kože, a zbog njegovog vrlo intenzivnog djelovanja, važno je proizvode koji sadrže retinol postepeno uvoditi u svakodnevnu njegu kože. Rezultati će se brzo vidjeti.

Djelovanje retinola na kožu

  • Pomaže uravnotežiti pH vrijednost kože, suziti pore i vratiti koži svježinu i sjaj.
  • Potiče eksfolijaciju kože i prodire duboko u njezine slojeve, gdje stimulira stvaranje kolagenskih vlakana i elastina. Na taj način usporava pojavu znakova starenja kože, zaglađuje bore i vraća koži elastičniju i mekšu strukturu.
  • Ima snažno antioksidacijsko djelovanje te potiče prirodnu regeneraciju i rast stanica kože, a koža je zaglađena i zategnuta.
  • Učinkovit je pomoćnik u borbi s aknama te oslobađa začepljene pore.
  • Smanjuje vidljivost pigmentacijskih mrlja, a poticanjem stvaranja melanina sprječava njihovo nastajanje.

Proizvodi s retinolom

Retinol je jedan od najtraženijih sastojaka u borbi protiv bora i znakova starenja kože. Pogodan je za sve tipove kože, a njegovi učinci se zaista brzo vide. Međutim, obratite pozornost na njegovu koncentraciju u kozmetičkim proizvodima, jer može varirati od 0,1 % (kreme s retinolom za područje oko očiju i kreme za proširene pore) pa sve do 1 % (snažni retinol serumi protiv bora, akni i pigmentacijskih mrlja).

Ako tek počinjete koristiti proizvode s retinolom, preporučujemo da za početak izaberete one s najmanjom koncentracijom retinola. Naime, u početku se može pojaviti umjerena nadraženost kože. Započnite s kremom, a onda postepeno možete prijeći na korištenje snažnijih seruma s retinolom. Kremu s retinolom u početku nanosite svaki treći dan, nakon dva tjedna svaki drugi dan, a nakon mjesec dana korištenja možete ju početi nanositi svaku večer. Tada ćete moći vidjeti i prve vidljive rezultate njegova korištenja.

Retinol potiče eksfolijaciju kože, stoga ga nanosite samo u sklopu noćne njege, a danju obavezno zaštitite kožu kremama s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30–50), kako ne bi došlo do neželjenog oštećenja kože.

Pronađite svoj eliksir mladosti u ponudi na notino.hr i u svoju rutinu njege zrele kože dodajte serum, kremu i druge anti-age proizvode s retinolom. Upoznajte zadivljujuću snagu retinola na vlastitoj koži!

cijeli tekst sakriti tekst