Kako odabrati pravu nijansu pudera?

makeup_prirucnik

Odabrati puder jedna je od najtežih beauty stvari. Treba pristajati, ne smije biti vidljiv, svi bi trebali hvalit vaši besprijekoran ten, a ne šminku. Kako odabrati najbolji puder? Može li se tako nešto i online?

Živimo u vremenu pametnih telefona, i rješenje se čini jednostavnim: preuzeti aplikaciju, uploadati selfie, kako bi izabrale pravu nijansu pudera. Bilo je nekoliko neuspješnih pokušaja stvaranja takvih aplikacija.

Još uvijek postoje slične aplikacije konkretnih brandova poput Oriflame, L´Oréal koje će vam preporučiti svoje pudere. Iako to sve izgleda odlično, potrebno je na rezultat analize gledati sa zrnom soli. Svaki telefon, fotoaparat ili tablet ima drugačiju optiku, kalibraciju, a vi sami ćete uvijek stajati pod drugačijim osvjetljenjem. A i da ne govorimo o tome da pri izboru morate doslovno opipati teksturu pudera, saznati dozu prekrivanja ili njegovu postojanost.

Jedina stvar na koju se zaista možete osloniti jesu vaše oči, dnevno svjetlo, odgovarajuće mjesto na kojem ćete puder isprobati, te prije svega tzv. podton tena, koji u svemu navedenom možda igra najveću ulogu. U izboru odgovarajuće nijanse pudera nemojte brzati, te se uvijek pridržavajte sljedeća tri koraka.

Kako odabrati nijansu pudera – osnovna pravila:

make-up_manual

1. Puder isprobajte na dnevnom svjetlu

Puder uvijek izgleda drugačije pod umjetnim svjetlom. Kako biste to izbjegli, puder uvijek isprobajte pod prirodnim svjetlom.

2. Puder isprobajte na odgovarajućem mjestu

Nemojte ga probati na zapešću, niti nadlanici, već uvijek na rubu lica. Od donjeg dijela lica, preko vilice, pa sve do vrata nanesite tri linije. Jednu puderom čija je boja, po vama, najbliža onoj vašoj, te puderom svjetlije nijanse i puderom tamnije nijanse. Konačnu odluku donesite na dnevnom svjetlu.

3. Odredite podton kože lica

Prije izbora nijanse i probe, ponovno na dnevnom svjetlu utvrdite tzv. podton kože lica. On je tijekom cijele godine postojan, ne ovisi o aktualnom tenu. Veoma je važan pri izboru prave nijanse pudera i može vas spasiti od previše narančastog ili previše ružičastog izgleda lica, a u isto vrijeme vam može pomoći u pronalaženju najprikladnije boje pudera.

Hladan podton kože ima koža koja je na dnevnom svjetlu skoro porculanska, ružičasta ili plavkasta. Odgovara joj srebrni nakit, a kada pogledate vene na zapešću, one su plavkaste, ljubičaste ili zelenkaste nijanse. Puderi označeni sa C (cold) su upravo takvi - „porculanski”.
Topli podton kože voli zlatni metal, na svjetlu je koža lica s ovim podtonom više žuta, boje breskve ili lagano narančasta. Vene na zapešću su zelene, pa čak i maslinastozelene. Za vas je idealan puder koji uz broj ima oznaku W (warm) – obično vuku na žuto ili narančasto.
Neutralan podton kože voli i srebro i zlato, na suncu ide više na zelenkasto, sama koža je najvjerojatnije maslinasta, a vene na zapešću su zelenoplave. Ako ste se prepoznali, za vas je idealan pudera s oznakom N (neutral).makeup_prirucnik
 

Odlično klasificiranje po podtonovima u ponudi ima YSL puder s dugotrajnim učinkom Encre de Peau All Hours Foundation, koji uključuje nijanse Ivory, Cool Ivory i Warm Ivory. Sličnu klasifikaciju imaju i True Match puder, Esteé Lauder (npr. Double Wear Maximum Cover koji možete koristiti za lice i cijelo tijelo ili njihov puder sa dugotrajnim učinkom Double Wear Stay-In-Place).

Još jedan odličan brand s klasifikacijom podtona je MAC i njegov puder Studio, koji je ekstremno lagan i može se koristiti za cijelo tijelo. A, ako još niste pronašli onaj pravi, pogledajte našu cijelu ponudu pudera! Prije nego li naručite puder, možda pričekajte na novi dio priručnika za pudere gdje smo pripremili savjete za odabir teksture, kao i dozu prekrivanja pogodnu za vašu dob ili tip kože!