Preskočite na glavni sadržaj

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je prirodna aktivna tvar koja se može dobiti iz kore vrbe ili breze. Mljevena kora se obrađuje oksidansima i filtrira, a konačni oblik salicilne kiseline je bijeli kristalni prah. Salicilna kiselina se može dobiti i sintetički iz derivata acetilsalicilne kiseline. Oba oblika se koriste u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

 

Karakteristike salicilne kiseline

Učinci salicilne kiseline na kožu i kosu razlikuju se ovisno o primijenjenoj koncentraciji. U maloj koncentraciji stimulira rast kose, u većoj koncentraciji potiče ljuštenje kože (koristi se kod psorijaze i akni), a u najvećim koncentracijama čak i razgrađuje kožu (bradavice). Salicilna kiselina je važan sastojak u njezi problematične kože i kože sklone aknama. Smanjuje lučenje sebuma i savršeno čisti kožu.

Učinci salicilne kiseline na kožu

  • Čisti začepljene pore i sprječava pojavu mitesera.
  • Dubinski čisti kožu i olakšava zacjeljivanje sitnih ranica od akni.
  • Dezinficira kožu.
  • Bori se protiv hormonalne neravnoteže koja uzrokuje akne.
  • Omekšava tvrdu kožu i potiče cirkulaciju krvi.
  • Povećava proizvodnju kolagena i čvrstoću kože te popunjava nedostatke na koži.
  • Djeluje eksfolijacijski (potiče ljuštenje) i povećava učinkovitost drugih kozmetičkih proizvoda.
  • Ujednačava ten i umiruje nadraženu kožu.

Učinci salicilne kiseline na kosu

  • Intenzivno se bori protiv peruti i njeguje masno vlasište.
  • Prodire u kožu, čisti je i stvara barijeru koja je štiti od štetnih vanjskih utjecaja.

Kozmetika sa salicilnom kiselinom

Salicilna kiselina je siguran spoj koji učinkovito njeguje masnu kožu i kožu sklonu aknama. Vrlo je traženi kozmetički sastojak koji pomaže ukloniti višak sebuma bolje od ostalih prirodnih tvari.

U ljetnim mjesecima, kremu, tonik i druge proizvode sa salicilnom kiselinom koristite isključivo prije spavanja, budući da je koža nakon tretmana salicilnom kiselinom podložnija oštećenjima od sunčevih zraka.

Ako želite isprobati mast sa salicilnom kiselinom, šampon sa salicilnom kiselinom ili liniju za njegu kože sklone aknama, potražite proizvode s kiselim pH (4 ili manji), jer će takav pH otvoriti i očistiti začepljene pore.

Koncentracija salicilne kiseline treba biti u rasponu od 0,5 do 2 %. U proizvodima za lice bez ispiranja dopušteni udio je 2 %, a u proizvodima za kosu bez ispiranja samo 1 %. Ako se salicilna kiselina koristi kao konzervans, njezin udio ne smije biti veći od 0,5 %. Ako imate suhu i osjetljivu kožu, radije birajte proizvode s nižom koncentracijom, jer salicilna kiselina može izazvati iritaciju i isušivanje kože.

Isprobajte snagu ove prirodne tvari koja će vam pomoći u borbi protiv akni i dubinski očistiti vašu kožu. Salicilna kiselina je bez konkurencije među prirodnim tvarima. Otkrijte svoju novu liniju njege na notino.hr već danas!

cijeli tekst sakriti tekst