Kolonjske vode

Preporučujemo

Otkrijte svijet parfema

Uđite u svijet mirisa i odaberite parfem na notino.hr! U našoj ponudi pronaći ćete tisuće brendiranih parfema, toaletnih voda i mirisa za dom od preko dvjesto svjetskih proizvođača.

Neprestano za vas otkrivamo najnovije novosti iz svijeta parfema i svaki tjedan nudimo na desetke parfema na sniženju. U ponudi imamo najpoznatije parfemske bestselere poznatih brendova, poput Calvin Klein, Hugo Boss, Yves Saint Laurent i Armani, ali i jedinstvene niche parfeme koje će cijeniti i najbolji poznavatelji mirisa. 

Odabir parfema smo maksimalno pojednostavili. Na jednostavan način možete filtrirati parfeme za žene, muškarce, ali i uniseks parfeme pogodne za oba spola. Prema traženom intenzitetu i postojanosti možete odabrati parfem, toaletnu i parfemsku vodu ili čak kolonjsku vodu.

Preferirate li određenu vrstu mirisa? Na jednostavan način možete filtrirati cvjetne, vodene ili drvenaste mirise i odabrati parfem točno prema svojim željama. Neodlučni mogu odabrati uzorke parfema zahvaljujući kojima možete parfem unaprijed isprobati.

Uz parfemske i toaletne vode, također nudimo i mirisnu kozmetiku i prekrasno upakirane poklon setove parfema koji su idealan poklon i za žene i za muškarce.

Notino je specijaliziran za prodaju parfema. Odaberite iz naše široke ponude omiljeni parfem koji će najbolje odgovarati vašoj osobnosti!

Parfemi: sve što ste željeli znati

Mirisima smo okruženi cijeli život. Mogu poboljšati naše raspoloženje, vratiti lijepe uspomene i probuditi naša osjetila. Savršeni miris će vas ispuniti samopouzdanjem i okružiti nevidljivom aurom koja će vas pratiti na svakom koraku. Pronađite onaj pravi.

Kako izabrati parfem?

Došlo je vrijeme za novi parfem? Bilo da birate parfem za sebe ili kao poklon, dobro će vam doći ovih nekoliko osnovnih informacija za orijentaciju u svijetu mirisa.

Intenzitet parfema: toaletna naspram parfemske vode

Parfem, parfemska ili toaletna voda? Razlika je u postotku mirisnih tvari. Općenito govoreći, što je koncentracija veća, miris će biti intenzivniji i trajat će duže. Ali uzmite to s rezervom, jer na intenzitet i postojanost parfema znatno utječu i kvaliteta mirisnih sastojaka, kao i mnogi drugi čimbenici. Kvalitetni brendirani parfemi s nižom koncentracijom mirisa mogu biti puno postojaniji od jeftinih parfema s višom koncentracijom. Kakve su koncentracije mirisnih tvari u pojedinim tipovima mirisa?

 • Parfem (Extrait de Parfum – P) s 15-30 % mirisa u parfemskoj kompoziciji predstavlja najjači oblik mirisa koji se može naći u prodaji. Dovoljno ga je nanijeti u vrlo malim količinama kako bi mirisao desecima sati.
 • Parfemska voda (Eau de Parfum - EdP) sadrži 8–15 % mirisnih esencija u otprilike 85 % alkohola. Zajedno s toaletnom vodom, najprodavaniji je oblik mirisa. Na koži je postojana od 4 do 8 sati.
 • Toaletna voda (Eau de Toilette - EdT) s 4-8 % mirisnih sastojaka u približno 80 % alkohola je najprikladniji oblik mirisa za svakodnevno nošenje. Miris ćete moći osjetiti oko 3-4 sata, a zatim se opet morate namirisati.
 • Kolonjska voda (Eau de Cologne - EdC) sadrži 3-5 % mirisnih sastojaka otopljenih u oko 70 % alkohola. Postojana je oko 2 sata, pa ju je potrebno češće nanositi. Uglavnom se povezuje s mirisima za muškarce, ali postoje i brojne kolonjske vode za žene.

Parfemi prema namjeni

Parfemi se obično dijele na ženske, muške, dječje i uniseks parfeme. Za svaku od ovih kategorija je karakteristična različita vrsta mirisa:

 • Ženski parfemi se ponajprije odlikuju mirisom cvijeća, poput jasmina, ruže, cvijeta naranče i đurđice. U ženskim parfemima su česti i mirisi voća, puderaste note, vanilija i začini.
 • Muški parfemi obično imaju intenzivniji drvenasti karakter, praćen svježim citrusima i začinima. Lavanda, orijentalni sastojci, koža i duhan su još neki od omiljenih sastojaka u muškim mirisima.
 • Uniseks parfemi su univerzalni parfemi namijenjeni i muškarcima i ženama. Uniseks mirisi se često odlikuju jakom citrusnom komponentom, drvenastim mirisom te vodenim i zelenim notama.
 • Dječji parfemi su obično slatki, s mirisom slatkiša, žvakaćih guma, kole, karamele i sočnog voća. Slatkom se mirisu potom dodaje nježan miris cvijeća ili kokosa.

Sastav parfema

Glava, srce i baza parfema

Jeste li primijetili da se većini parfema miris s vremenom mijenja? Kompozicija parfema se obično sastoji od tri uzastopna dijela koji tvore tzv. olfaktornu piramidu:

 • Glava parfema (gornje note) je ono što osjetite odmah nakon nanošenja mirisa. Obično ju čine lagane citrusne i biljne note, koje su tu da privuku vašu pažnju. Nakon nekoliko sekundi ili minuta, glava se povlači pred srcem parfema.
 • Srce parfema (srednje note) se počinje razvijati nakon otprilike 15 minuta s mirisom koji traje 2-3 sata. U srcu se najčešće nalaze mirisi cvijeća i voća, začina i zelenih nota.
 • Baza parfema (bazne note) se počne osjećati nakon otprilike trideset minuta i često traje satima. U bazi mirisa su najčešće drvenaste komponente, mošus i jantar, ali i orijentalne note, poput tamjana i vanilije.

Velika većina mirisa je sastavljena po pravilima parfemske piramide, ali postoje i mirisi s linearnom kompozicijom, koji cijelo vrijeme mirišu jednako.

Vrste mirisa

Prema mirisu, parfemi se dijele na aldehidne, aromatične, citrusne, drvenaste, chypre, začinske, kožne, cvjetne, orijentalne, voćne, vodene i zelene. Ove osnovne skupine mirisa se dalje dijele na cvjetno voćne, chypre drvenaste, orijentalno začinske i mnoge druge. Jednostavno kliknite na svoju omiljenu skupinu parfema među našim filterima i izaberite najbolji parfem prema vrsti mirisa.

Omiljeni sastojci parfema

Iako je u sastavu parfema obično navedeno tek nekoliko sastojaka, većina parfema ih sadrži nekoliko desetaka do nekoliko stotina. Neki od njih su u parfemima izraženiji, dok su drugi teško prepoznatljivi prosječnom korisniku. Među omiljene sastojke parfema spadaju jasmin, ruža, iris, oud, vanilija i ljubičica. Ako ste ljubitelj nekog od navedenih sastojaka i želite ga imati u svom novom parfemu, posjetite našu stranicu Miris parfema i odaberite svoj parfem prema sastavu.

Niche parfemi s pečatom izvrsnosti

Želite li se svojim mirisom razlikovati od većine i naglasiti svoju jedinstvenost? U tom slučaju zavirite u naš odjel niche parfema! Ovi su luksuzni parfemi izuzetni, ne samo zbog kvalitete sastojaka, već i zbog neobičnih mirisnih kompozicija koje će na vas ostaviti snažan dojam.

Kako pravilno isprobati parfem?

Bilo da su u pitanju uzorci parfema koje imate kod kuće ili ste krenuli u parfumeriju, pridržavajte se ovih nekoliko osnovnih pravila:

 • Parfem isprobajte na vlastitoj koži. Miris reagira na pH vaše kože i različito će mirisati na papiriću ili nečijem zapešću. Papiriće u parfumerijama iskoristite za prvi korak testiranja, kad želite isprobati više mirisa, a nakon što ste odabrali najbolje među njima, nanesite ih izravno na kožu.
 • Prvi dojam nije dovoljan. Dopustite mirisu parfema da se u potpunosti razvije. Gornje note parfema traju samo nekoliko minuta, a vi želite parfem koji će vam lijepo mirisati cijelo vrijeme.
 • Isprobajte najviše tri parfema u nizu. Sve više od toga nadilazi mogućnosti vašega nosa.

Kako koristiti parfem?

Najbolji parfem ste već izabrali? Pogledajte kako pravilno nositi parfem da se njegov miris idealno razvije te kako ga pravilno čuvati, ne bi li svoj predivan miris zadržao što je moguće dulje.

Kako nositi parfem? Osnovna pravila nanošenja

 • Kako bi se miris što bolje razvio, parfem nanesite na pulsne točke, poput vratnih arterija, zapešća, udubina na laktovima i ispod koljena ili na kožu iza ušiju. Kada parfem nanosite na zapešće, ne trljajte rukom o ruku; prekomjerno zagrijavanje mirisu ne pogoduje jer ubrzava hlapljenje.
 • Preporučujemo da mjesta na koja ćete nanijeti parfem najprije namažete vazelinom, kremom ili uljem. Spriječit će upijanje parfema u pore i duže će trajati.
 • Ako želite još više istaknuti miris parfema, kombinirajte ga s drugom parfimiranom kozmetikom iz iste linije - parfimiranim mlijekom za tijelo, gelom za tuširanje ili dezodoransom. Ako tražite poklon, parfemski setovi su odličan izbor; s njima ćete na jednom mjestu dobiti sve navedeno.
 • Na toplijim pulsirajućim mjestima parfem će se intenzivno razviti, ali neće baš dugo trajati. Zato ga nanesite i na nekoliko hladnijih mjesta na tijelu, poput ušnih resica ili koljena. Njegov miris će tamo puno dulje trajati.
 • Miris vašeg parfema će dulje trajati i ako ga nanesete na kosu s udaljenosti od barem 15 cm. Ali nemojte pretjerivati, često nanošenje parfema može isušiti kosu, pa za tu svrhu radije birajte posebne parfeme za kosu.
 • Ako ne volite nanositi parfem izravno na kožu ili ne želite previše intenzivno mirisati, raspršite parfem u zrak ispred sebe i samo prođite kroz oblak mirisa.
 • Ako znate da vaša parfemska ili toaletna voda neće izdržati cijeli dan, u torbici ponesite mini pakiranje parfema, mali punjivi raspršivač ili tester, i po potrebi ponovite nanošenje mirisa.

Parfemi prema prigodi i godišnjem dobu

Umjetnost nošenja parfema nije samo u pravilnom nanošenju, nego i u pravilnom izboru mirisa s obzirom na konkretnu prigodu i godišnje doba. Ovisno o tome koje je doba dana, mirise birajte na sljedeći način:

 • Miris za dnevno nošenje bi trebao biti što laganiji i svježiji. Citrusni ili cvjetni miris su odličan izbor. Što se tiče intenziteta, najprikladnije su toaletne i kolonjske vode.
 • Miris za večernje izlaske može biti malo teži, izražajniji i senzualniji. Parfemska voda je odličan izbor, budući da njezin intenzivan miris može izdržati čitavu večer.

Podjela laganijih mirisa za dan i težih za noć može se preslikati i na podjelu tipova mirisa prema godišnjem dobu. Općenito se može reći da što je hladnije, to bi parfem trebao biti intenzivniji, slađi i pikantniji, a vrijedi i obrnuto:

 • Tipični proljetni parfemi su baš poput proljeća - lagani, svježi i puni proljetnica, poput đurđice i jasmina.
 • Najbolji ljetni parfemi bi vas trebali osvježiti i napuniti energijom za lakše podnošenje ljetnih vrućina. Idealni su svježi citrusni, vodeni i zeleni mirisi.
 • U jesenskim parfemima na red dolaze pikantniji, teži i slađi mirisi. Jesenskom mirisnom scenom dominiraju začini, poput vanilije i kardamoma, te dragocjene drvenaste note sandalovine i cedra.
 • Slatki, zimski parfemi su najjači i najsenzualniji. U njima se orijentalno voće sljubljuje s gurmanskim notama.

Na kraju ostaje još samo da parfem prilagođen prigodi prilagodite i svom osobnom ukusu i trenutnom raspoloženju. Od svega je ipak najvažnije da se u odabranom mirisu osjećate dobro.

Kako čuvati parfem da što duže traje?

Držite svoj omiljeni parfem na polici u kupaonici ili na prozoru? Pogrešno. Parfemi ne vole ni toplinu, ni vlagu ni sunčevu svjetlost. Najduže će vam trajati na suhom, tamnom i hladnom mjestu. Savršeno ugodno će mu biti u sobi, u originalnoj kutiji, na temperaturi do 20 °C.

Najprodavaniji parfemi na notino.hr: