Testovi za trudnoću

Izabrali ste
 • Zdravlje
 • Majka i dijete
 • Testovi za trudnoću i ovulacijski testovi
 • Testovi za trudnoću

Sve što ste željeli znati o testovima za trudnoću

Otkrijte jeste li trudni u udobnosti vlastitog doma. Kućni test za trudnoću nudi jednostavan i diskretan način na koji možete saznati jeste li trudni prije posjeta liječniku. Slično kao ovulacijski testovi, najčešće se provode testiranjem urina, i to najbolje jutarnjeg, kada je koncentracija tzv. trudničkog hormona najveća. Pouzdani rezultat testa za trudnoću možete saznati već nekoliko dana nakon oplodnje, odnosno nakon što se jajna stanica ugnijezdi u maternici.

Kako funkcionira test za trudnoću?

Testovi za trudnoću utvrđuju prisutnost hormona pod nazivom humani korionski gonadotropin (hCG), koji se nalazi isključivo u tijelu trudnice, i naznačavaju njegovu prisutnost promjenom boje indikatora koji sadrži protutijela.

Na notino.hr možete pronaći velik izbor testova različitih razina osjetljivosti za brz i ugodan način utvrđivanja trudnoće. Testovi mogu prikazati pozitivan ili negativan rezultat uz pomoć signalizacijskih linija ili različitih oznaka, stoga uvijek najprije proučite priložene upute u kojima je naveden postupak za pravilno utvrđivanje rezultata. Način upotrebe uvijek ovisi o vrsti testa za trudnoću.

Vrste testova za trudnoću i njihova upotreba

 • Testne trakice jednostavno se stavljaju u posudicu s urinom. Trakicu stavite u posudu s urinom do označene crte i zatim je položite na ravnu i neupijajuću površinu. Rezultat će se prikazati već nakon nekoliko minuta.
 • Kasetni test ima posebno označen prozorčić u koji se urin stavlja priloženom kapaljkom.
 • Test za trudnoću za mlaz mokraće možete jednostavno upotrijebiti bez dodataka.
 • Test iz krvi prepoznaje trudnoću nekoliko dana ranije nego test iz urina (već 8. – 9. dan od oplodnje). Priloženom lancetom uzmite uzorak krvi iz jagodice prsta.
 • Digitalni test za trudnoću s pokazateljem tjedana, osim pozitivnog rezultata, pokazuje i broj tjedana od oplodnje.

Kada je najbolje provesti test za utvrđivanje trudnoće?

Osjetljivost testova za trudnoću vrlo je visoka i pouzdani rezultat možete saznati već 14 dana nakon oplodnje pomoću testa urina i otprilike 9 dana nakon oplodnje pomoću testa krvi. Osjetljivost testova može biti 25 ili 10 mIU/ml hCG – što je taj broj niži, to je test za trudnoću osjetljiviji ili može otkriti i manju količinu trudničkog hormona.

Najbolji trenutak za provođenje testa za utvrđivanje trudnoće i dobivanje pouzdanog rezultata u pravilu je slučaj izostanka redovite mjesečnice. Na taj se način smanjuje mogućnost lažno negativnog rezultata. Test je dobro ponoviti nakon otprilike deset dana.

Rezultat testa za utvrđivanje trudnoće

 • U slučaju negativnog rezultata testa neće se obojiti indikacijska linija, već samo kontrolna. Uvijek pričekajte barem četiri minute kako biste točno utvrdili rezultat.
 • Pozitivan test za trudnoću obično prikazuje dvije pune linije ili znak plus (ovisno o vrsti testa). Ukoliko je linija za indikaciju trudnoće slaba (tzv. duh na testu za trudnoću), test je najvjerojatnije pozitivan, ali je proveden prerano nakon začeća i potrebno ga je ponoviti.
 • U slučaju da nije vidljiva nijedna crta, test za trudnoću nije valjan pa upotrijebite novi.

Ukoliko je test za trudnoću pozitivan, posjetite svojeg ginekologa.

Lažni rezultati testa za trudnoću

 • Lažno negativan test za trudnoću može nastati ako prerano odlučite utvrditi jeste li trudni. U tom slučaju preporučujemo ponavljanje testa za nekoliko dana.
 • Lažno pozitivan test za trudnoću može se pojaviti i u slučaju da niste trudni, ali je došlo do spontanog ili induciranog pobačaja i u tijelu se još nekoliko dana nalazi ostatak trudničkog hormona. Lažno pozitivan rezultat ponekad se pojavljuje i u slučaju određenih oboljenja, poremećaja ili cista na jajnicima. Postoje i lijekovi koji mogu povisiti razinu hormona hCG u krvi i urinu. Pozitivan rezultat testa za trudnoću stoga uvijek provjerite kod svojeg ginekologa.

Naručite test za trudnoću na notino.hr iz udobnosti vlastitog doma i jednostavno i brzo saznajte pouzdan rezultat!