Skip to main content

Kozmetika u trudnoći i nakon poroda

Najprodavaniji

Kozmetika za trudnice i majke nakon poroda - kako je izabrati?

Razmazite se tijekom trudnoće i dojenja kvalitetnom kozmetikom. Devet mjeseci čekanja na bebu i tjedni nakon poroda razdoblja su kada bi vaša kupaonica trebala imati druge proizvode od onih kojima ste do sada brinuli o sebi. Tijelo prolazi kroz velike promjene pa je važna pravilna njega kako biste se tijekom trudnoće i nakon poroda osjećali odlično.

Kozmetika za trudnice

Trudnoća nije samo rastući trbuščić. Cijelo tijelo reagira na promjene u vašem tijelu. No, odgovarajuća kozmetika za trudnice učinit će vam ovo razdoblje puno ugodnijim.

Njega lica u trudnoći

 • Hormonske promjene u vašem tijelu mogu se očitovati u obliku akni, proširenih pora ili prekomjernog sebuma. Pogoršanje stanja kože tijekom trudnoće je normalno.
 • No, da biste se i dalje osjećali dobro, birajte kozmetiku za lice koja cilja na vaš problem i ujedno s najjednostavnijim mogućim sastavom. Izvrsna su prirodna ulja koja umiruju lice. Također birajte samo blage proizvode za skidanje šminke. Ne zaboravite na zaštitu od sunčevog zračenja.

Kozmetika za tijelo u trudnoći

 • Trbuščić je podvrgnut najvidljivijim promjenama tijekom trudnoće. Krema za strije u trudnoći stoga je idealna za početak korištenja već u 3. mjesecu. Nije važno preferirate li kremu ili prije ulje, redovito mazanje kože isplatit će vam se.
 • Koža na tijelu je općenito prilično suha tijekom trudnoće. Stoga ne zaboravite osim trbuščića na brigu o cijelom tijelu. Posebno pripazite na bradavice, osobito na kraju trudnoće. Za postporođajno razdoblje pripremit će ih odgovarajuća krema ili mast za bradavice.
 • Masaža brane prije poroda vrlo je korisna ako želite izbjeći rezanje. Ulje za masažu brane osigurava maksimalnu elastičnost kože, sama masaža brane će poboljšati prokrvljenost i opuštanje ovog područja.
 • Vaša uobičajena njega kose može vam prestati odgovarati tijekom trudnoće. Ako vam je kosa masnija, isprobajte njegu za masnu kosu. Birajte istodobno najprirodnije proizvode. Opadanje kose tijekom trudnoće također je relativno česta pojava. Stoga, idealno pokušajte jesti tako da imate dovoljnu zalihu vitamina i minerala i pobrinite se za dovoljan san.
 • Obratite posebnu pozornost intimnoj higijeni tijekom trudnoće. Intimna mjesta operite mlakom vodom. Za to koristite posebne intimne gelove za trudnice s prirodnom pH vrijednošću, a najbolje je upotrijebiti čisti pamučni ručnik za brisanje.

Što kozmetika za trudnoću ne smije sadržavati:

 • veći sadržaj retinola (vitamin A) i salicilne kiseline
 • soju i aromatična eterična ulja (npr. bergamot, kadulja, ružmarin...)
 • anticelulitne kreme i kreme s učvršćujućim učinkom
 • aluminij i ftalati (često u sprejevima za kosu ili antiperspiransima)
 • formaldehid i toluen (često u lakovima za nokte)

Kozmetika za majke nakon poroda

Ako ste tijekom trudnoće dobro njegovali svoje tijelo, to ćete cijeniti nakon rođenja djeteta. Postporođajne strije bit će minimalne (ili nikakve), a bradavice bolje pripremljene za dojenje. Postporođajna kozmetika također ima određene specifičnosti: 

 • Bradavice su iznimno opterećene tijekom dojenja i zahtijevaju posebnu pažnju. Balzami, kreme ili masti za bradavice idealni su za regeneraciju ovog osjetljivog područja. Postat će nezamjenjiv pomoćnik za vaše bolne bradavice.
 • Neophodna kozmetika za majke nakon poroda trebala bi uključivati ​​(slično kao i tijekom trudnoće) gel za intimnu higijenu, koji će osigurati temeljito, ali vrlo nježno pranje.
 • Pigmentne mrlje koje su se mogle pojaviti tijekom trudnoće ili nakon poroda najčešće nestaju same od sebe. No, želite li spriječiti njihov povratak, nemojte zaboraviti mazati lice i tijelo proizvodima za zaštitu od UV zračenja.

Svaka novopečena i buduća majka u tom bi razdoblju trebala posvetiti još više brige svom tijelu nego prije. Prava kozmetika za trudnice i dojilje osigurat će vam da se osjećate odlično u svakom trenutku.