Veliko ljetno testiranje: znate li koji je fototip vaše kože?

fototip kože

Prije nego počnete svoju kožu izlagati suncu, trebate dobru kremu za sunčanje. A prije nego li je odaberete, potrebno je znati koji je fototip vaše kože – odnosno, do koje mjere vaša koža reagira na UV sastojak sunčevog zračenja. Stupanj osjetljivosti kože određuje čime ju je potrebno mazati.

koji je vas fototip koze

Kategorizaciju fototipova sastavio je harvardski dermatolog Thomas B. Fitzpatrick 1975. zbog čega se i zove Fitzpatrickov raspon. Utemeljena je na činjenici da genetski određena boja kose, očiju i tena (odnosno količina melanina koju sadrži) određuje konačnu boju tena (njegov intenzitet, ali i zdravstvene rizike). U svoju ljestvicu uključio je i von Luschanovu kromatsku ljestvicu koja je određivala tip kože na temelju usporedbe njene boje prije sunčanja i 36 staklenih matiranih pločica s raznim nijansama. Danas je dovoljno odgovoriti na ovih pet jednostavnih pitanja kako biste saznali fototip svoje kože:

1. Koja je (prirodna) boja vaše kose?
A. vrlo svijetla ili riđava
B. plava ili svijetlo smeđa
C. tamnoplava, smeđa ili kestenjasto smeđa
D. tamnosmeđa ili crna
 
2. Koje boje su vaše oči?
A. intenzivno plave
B. tamnoplave, zelene ili sive
C. svijetlosmeđe, zelenkasto-smeđe
D. tamnosmeđe do smeđe-crne

3. Prije sunčanja vaš ten je:
A. vrlo svijetao
B. svijetao do ružičast
C. srednje svijetao, bež boje
D. svjetlosmeđi, s maslinastim odsjajem

4. Imate li pjegice?
A. da, puno i praktički svugdje
B. dosta
C. tu i tamo
D. ne 
 
5. Na suncu vaša koža:
A. odmah intenzivno pocrveni i nikada ne dobije preplanuli ten
B. često izgori, vrlo rijetko dobije preplanuli ten (ili samo na određenim dijelovima tijela)
C. lijepo prima boju, sunce joj obično ne smeta, izgori samo u rijetkim slučajevima i to malo
D. poprimi brončani ten na kojem vam svi uvijek zavide

Najviše odgovora pod A = fototip I

Sunce je vaš neprijatelj, a krema za sunčanje vaš najbolji prijatelj. Uvijek trebate odabrati najviše faktore, a bez njih na suncu možete ostati maksimalno 10 minuta. Za kupanje ili vrt koristite SPF 50 ili 50+. Na moru, gdje je sunce još intenzivnije, budite isključivo u hladu.
Za ovaj fototip Notino preporučuje: 

Najviše odgovora pod B = fototip II

Trebate se dobro štititi od sunca. Bez zaštitne kreme za sunčanje vaša će koža podnijeti maksimalno 20 minuta. Na moru budite u hladu i koristite SPF 50/50+. Kod kuće, u parkovima, na putu do posla i kad sunce nije toliko jako, odaberite barem SPF 30.
Za ovaj fototip Notino preporučuje:
 
fototip jedan i dva

Najviše odgovora pod C = fototip III

Vaša koža pozitivno reagira na sunčanje. Na kontinentalnom suncu obično izdrži bez kreme za sunčanje oko 30 minuta. Ako se ciljano sunčate, vaša koža dobiva lijepu preplanulu boju. U životu ste izgorjeli samo nekoliko puta, ali to je bilo u ekstremnim vremenskim uvjetima. SPF 30 bit će za vas sasvim u redu. Najvjerojatnije će vam biti dovoljan i na moru.
Za ovaj fototip Notino preporučuje:

Najviše odgovora pod D = fototip IV

Čim se pojavite na suncu, vaša koža potamni. Opekotine od sunca za vas su nepoznanica, međutim izjave „ti si opet bio/bila na moru!“ čujete često. Bez zaštitne kreme ćete na suncu izdržati čak do 45 minuta, iako je u vašem interesu da i vi, zbog svojeg zdravlja, koristite kreme za sunčanje. Dovoljan je i niži UV faktor, SPF 15/20 će vam pružiti potrebnu zaštitu.
Za ovaj fototip Notino preporučuje:
 
 fototip tri i četiri
 
 
P.S. Iako se u Europi susrećemo većinom s označivanjem fototipova od I do IV, postoji i fototip V koji pripada Azijcima i Arapima, a fototip VI imaju ljudi s najotpornijom kožom, tj. crnci. Nijedan navedeni fototip nema problema sa sunčanjem i treba samo kreme s niskim SPF-om, od kojih možemo preporučiti: