STOP znojenju: dezodoransi vs. antiperspirant!

dezodorans i antiperspirant

Dolazak ljeta prvo se prepoznaje po neugodnim mirisima u javnom prijevozu ili liftu, i prije nego dođe do ljetnih vrućina. Što treba napraviti kako biste izbjegli neugodan miris?

Znojenje je prirodna reakcija tijela do kojeg dolazi kada se tijelo pregrije i treba mu hlađenje. Ipak, treba pripaziti na sljedeće:

■ ljutu i začinjenu hranu (papar, chilli, svježi luk, češnjak i đumbir)

■ kupusasto povrće (sadrži spojeve sumpora koji pojačavaju neugodan miris znoja)

■ alkohol i kofein (dehidriraju tijelo i stoga potiču znojenje)

■ temperaturu hrane (prevruća i prehladna hrana potiču na dodatno znojenje– tijelo se neprestano brine o termoregulaciji)

■ treba povećati unos tekućina te voća i povrća s većim udjelom vode

■ isprobajte kadulju ili matičnjak (znojenje drže pod kontrolom) te namirnice s klorofilom (chlorella, zeleni ječam) Sve ovo će ublažiti znojenje.kako dolazi do znojenja

A ostatak? Možete odabrati radikalno rješenje poput botoks injekcija koje će zaustaviti znojenje. A možete krenuti i u potragu za najboljim antiperspirantom ili dezodoransom. Znate li u čemu je razlika?

Kakva je razlika između dezodoransa i antiperspiranta

Antiperspiranti

Namijenjeni su sprječavanju znojenja. Izbor je zaista veliki. Antiperspiranti u gelu se dobro razmazuju, a roll on su najomiljeniji (već godinama broj jedan je Vichy protiv pretjeranog znojenja). Još se mogu kupiti i kremasti, čvrsti, mineralni ili antiperspiranti u spreju (partneru možete naručite Biotherm Homme).

Za osjetljivu kožu preporuča se antiperspirant bez alkohola (kao obožovana Helenu Rubinstein!), a ako želite paziti na prirodu, pripazite da antiperspirant bude bez aluminijevih soli i parabena (kao Pure od Biotherm). Za one koji imaju veće probleme sa znojenjem (prosječno iznojite 0,5 l dnevno!!!), preporučujemo Perspirex koji će vas štitit nevjerojatnih 3 do 5 dana!antiperspirant

Dezodoransi

Za razliku od antiperspiranata, dezodoransi prikrivaju neugodan miris. U ponudi postoji veliki izbor te još veći izbor organskih dezodoransa te dezodoransa bez parabena i aluminijevih soli. Zašto? Zato što je prekrivanje neugodnog mirisa puno jednostavnije nego kontrola znojenja bez kemije.

Svidjet će vam se prirodni dezodorans Soaphoria, a za osjetljivu kožu odličan je La Roche-Posay sprej ili Lancôme roll-on. Preporučamo i Collistar dezodorans, kremast je i treba mu malo vremena da se upije, ali savršeno funkcionira! Spomenuli smo kako kadulja pomaže protiv znojenja, te je možete naći u Dr. Hauschka dezodoransu.

dezodoransi

P.S.: Preporučamo da uskladite to što nosite. Umjetni materijali nisu prozračni. Lan i pamuk su udobni, no na njima ostaju vidljive mrlje od znoja (manje su vidljive na crnoj ili bijeloj boji odjeće). Kao najbolji materijal pokazao se bambus. Ako još niste, krajnje je vrijeme da isprobate!