Savjeti za mirisan dom

 mirisi za dom

         

            Jesen je sve bliže i bliže. Kucnuo je čas da u svoj dom unesete malo šarolikog jesenjeg raspoloženja.  Evo nekoliko savjeta kako da od svoga doma napravite ugodno i udobno mjesto u koje ćete se uvijek s radošću vraćati. Što može biti ljepše od ugodnog mirisnog prostora nakon što otvorite ulazna vrata? Doista se ništa ne može usporediti s onim osjećajem kada stignete kući, a unaokolo sve blista i još fantastično miriše. A vas grije osjećaj zadovoljstva jer se vaša obitelj ili gosti osjećaju ugodno zahvaljujući prostoru ispunjenom harmonijom zanosnih mirisa. Jedan od važnijih koraka na putu do toplog i ugodnog doma je izbor odgovarajućeg mirisa. Upravo zato smo vam pripremili najbolje savjete za uporabu raznih mirisa za dom.

Za svaku prostoriju drukčiji miris

Netko voli koristiti jedan određeni miris ili mirisnu smjesu za cijeli dom. Mišljenja smo da je u domu moguće koristiti i nekoliko raznih mirisa. Već samo isprobavanje i traženje odgovarajućeg mirisa za svaku prostoriju garantira trenutke pune zabave. Ipak, prije nego li se upustite u otkrivanje svijeta mirisa za interijere, evo nekoliko općih savjeta od naših stručnjaka.

Predsoblje: Odmah na ulazu u dom obradujte svoju obitelj i goste nečim što “cvjeta”. Cvjetni mirisi poput gardenije, ruže i jasmina imaju božanstvenu aromu koja podsjeća na svježinu upravo ubranog cvijeća. Riječ je o odličnom izboru ukoliko nemate previše vremena ili ne želite trošiti novac na redovnu kupovinu svježeg cvijeća za svoj stolić u predsoblju.
Kuhinja: Često je vaša kuhinja mjesto s najvećom koncentracijom neželjenog neugodnog mirisa i zato treba pronaći rješenje. U zavisnosti od toga koliko često i kakva jela pripremate, ovaj neugodan miris može se zadržati i satima ili čak danima. Ako želite “očistiti” kuhinju, kako bi imala svoj karakter i kako ne bi bilo moguće osjetiti što ste kuhali za ručak, probajte s uporabom mirisnih tvari poput timijana ili bosiljka koji se obično vrlo dobro uklapaju s jelima. Ako želite iz svoje kuhinje “istjerati” neželjenu aromu, najprije uključite napu i otvorite nekoliko prozora kako biste prozračili. Potom upotrijebite “sočne” voćne mirise poput jabuke ili agruma koji mogu neutralizirati zrak, a pritom će pobijediti ostale uporne arome jela.Spavaća soba: Spavaća soba je mjesto odmora i punjenja baterija, te je kao stvorena za isprobavanje “zen” aromatičnih tvari. Morate probati mirisne tvari za dom koje sadrže lavandu, ylang-ylang, sandalovinu ili kamilicu. Htjeli biste toplije i senzualnije tonove? Probajte mirisne tvari za dom koje imaju izrazito bogate arome poput vanilije, mošusa i jantara. Naročito su ugodni tijekom zimskih mjeseci kada čeznete za udobnošću i komforom, ušuškani u toplu deku!
Kupaonica: Riječ je o mjestu u domu na kojem je skoro uvijek pri ruci čitav niz sredstava za neutraliziranje neprijatnih mirisa. Bilo da koristite osvježivače zraka, svijeće ili sprej za dom, kupaonica je idealno mjesto za uporabu mirisa agruma. Odlični su za brzu neutralizaciju neugodnih mirisa nakon čega će cijeli prostor oživjeti. Veoma omiljeni su prije svega naranča, limun i grejp.
Uporaba mirisa za dom
Svijeće: Tradicionalan način koji se još od davnina koristi za osvježavanje mirisa doma je naravno upaljena svijeća. Prigušen sjaj plamena svijeće je intiman i fascinantan, tako da će u vaš dom prodrijeti ugodna aroma. Gdje god da je smjestimo, svijeća će unijeti decentnu i intimnu atmosferu.


Uljani difuzeri: Uporaba uljanog difuzera je siguran i efektivan način za cirkulaciju mirisa po cijelom vašem domu, a da pritom ne morate paziti na otvoreni plamen. U ove difuzere je dovoljno ubaciti štapić i više o njima ne razmišljati. Idealan su izbor za zaposlene obitelji ili mjesta u kojima biste htjeli osigurati ugodan miris na nekoliko dana ili tjedana uz najmanje brige. Uz to su i svestrani zato što mirisna ulja možete uliti u praktično bilo koju staklenu posudu, što je odličan izbor za one kojima je estetika vrlo važna.
Sprejevi za prostorije i za rublje: Ukoliko brzo želite osvježiti prostoriju, svoj namještaj ili rublje, onda je ovaj sprej najbolji i najpraktičniji izbor za vas. Dok je svijećama i difuzerima potrebno neko vrijeme za intenzivniji miris, sprejevi za prostorije ili rublje ispunjavaju zrak mirisom u roku od nekoliko sekundi, kada god želite ili trebate.
Mirišljave vrećice: češće označavani kao vrećice, napunjeni su parfumiranom smjesom. Mogu se koristiti za rublje ili garderobu, kako bi odjeća odisala svježim mirisom. Smjesa koja ima aromu čistog pamuka ili rublja, najbolje će produljiti vrijeme trajanja svježine vaše odjeće.


Osvježivač zraka: uz mogućnost postavljanja na otvor klime: Poput osvježivača zraka koje koristite u automobilima, ove osvježivače doma možete postaviti na otvore klime. Čim zrak počne strujiti, brzo će i efektivno širiti miris po cijelom domu.
Tamjan: Bilo da koristite tradicionalne ili moderne kockice s tamjanom, riječ je o ugodnom načinu na koji je moguće prostoriji dati izrazitu aromu. U danom kontekstu aroma je jednostavnija.
Potpourri: Potpourri je ne samo odličan izbor za sezonsko mirisno osvježavanje vašeg doma, već je i provjereni način dekoracije koji dobro funkcionira u ukrasnim posudama, čašama ili poput osnove za umjetno cvijeće i zelenilo.