Pravilnim čišćenjem zubi do savršenog osmijeha!

zuby uvodni foto

Čišćenje zubi je svakodnevna rutina koju usvajamo još kao mala djeca. Međutim, mnogi od nas su tek u odrasloj dobi došli do spoznaje kako zaista pravilno čistiti zube. Tehnika čišćenja zubi ne samo da nije nevažna, nego nije baš ni jednostavna! Jeste li sigurni da sve radite kako treba? Mi bismo radije provjerili imamo li odgovarajuća pomagala i pravilnu tehniku, i to korak po korak.

Kako odabrati četkicu za zube

Iako nas veseli kad imamo četkicu za zube u omiljenoj boji, više pažnje bismo trebali posvetiti drugim stvarima, primjerice veličini glave te broju i mekoći vlakana. Uvijek birajte četkicu s manjom glavom, koja će se lakše prilagoditi obliku svakog pojedinog zuba, i mekšim vlaknima, koja neće oštetiti vaše desni. Svakako se morate riješiti uvjerenja da tvrđa četkica bolje čisti.

Idealnu kombinaciju svih gore navedenih svojstava ima četkica Curaprox Limited Edition Japan – ova limitirana edicija će sigurno unijeti dozu živosti u vašu kupaonicu! Ako ste navikli na korištenje električne četkice, preporučujemo Philips Sonicare EasyClean HX6511/50, koja djeluje na principu soničnih vibracija pa tako savršeno čisti zube, istovremeno masirajući i potičući cirkulaciju u desnima.

Manje je ponekad više

Stvari ni izdaleka ne završavaju jednom četkicom! Pravilno čišćenje zubi treba uključivati i snopičastu ili međuzubnu četkicu. Snopičasta četkica TePe Compact Tuft ima izuzetno malu glavu pa s lakoćom dohvati i teže dostupna mjesta, poput stražnjih zubi i njihove unutrašnje strane.

Najmanji, ali ne i najmanje važni, pomoćnici su međuzubne četkice. Važno je izabrati odgovarajuću veličinu, odnosno veličine, budući da je razmak među našim zubima često neujednačen. U tom slučaju idealan izbor predstavlja pakiranje s četkicama različitih veličina, poput TePe Extra Soft.

Kako čistiti zube međuzubnom četkicom

S ovim ćete četkicama odstraniti zubni plak iz prostora između zuba samo ako četkica zaista ispunjava cijeli taj prostor. Možda ste skloni biranju manjih četkica, ali u tom slučaju čišćenje međuzubnih prostora nije toliko učinkovito. Tehnika čišćenja je vrlo jednostavna! Četkicu nježno umetnite u međuzubni prostor držeći je u smjeru od desni - dovoljan je jedan potez tamo i natrag pa još jednom tako i gotovi ste.

Nemojte zaboraviti izmjenjivati četkice različite veličine. Ako četkica prelako ulazi u međuzubni prostor, možda vam treba veća, a ako trebate upotrijebiti silu, četkica je prevelika. S nedoumicama oko veličine, tehnike i učestalosti mijenjanja međuzubnih četkica, svakako se obratite svom stomatologu.

Blistav rezultat čišćenja zubi

Činjenica je da kod četkica za zube vrijede dosta stroga pravila, ali kad je pasta u pitanju, na raspolaganju imamo puno više mogućnosti! Naravno, ne možemo to usporediti s kupnjom odjeće, ali blistav osmijeh je često ljepši od skupe haljine. Ako imate osjetljive zube, a ipak tražite pastu s izbjeljujućim učinkom, posegnite za Opalescence Whitening Sensitivity Relief, koja je pogodna za svakodnevnu upotrebu.

Odlične rezultate postiže i pasta za izbjeljivanje MEDIBLANC Whitening, koja će povećati otpornost vaših zubi. Puna je prirodnih sastojaka i ne pjeni se, ali ne brinite, pjena i učinkovitost u ovom slučaju nemaju ništa zajedničko! Tu je i pasta za zube o kojoj biste mogli postati ovisni - Marvis Cinnamon Mint, ne samo zbog njezinih izvrsnih izbjeljujućih učinaka nego i zbog neodoljivog okusa cimeta.

Kako pravilno čistiti zube

Ako ste nabavili sva potrebna pomagala, vrijeme je da vam otkrijemo sve o pravilnoj tehnici čišćenja zubi.

• Četkicu prislonite jednom polovicom na zub, a drugom na desni pod kutom od 45 stupnjeva - da, kut je uistinu važan.

• Počnite malim, kružnim pokretima, tako ćete očistiti i zube i prostor između zubi i desni. Osim kružnim pokretima, četkajte zube i odozdo prema gore kako biste temeljito uklonili zubni plak.

• Četkicu držite lagano, prevelikim pritiskom možete oštetiti desni.

• Na ovaj način očistite cijeli prednji dio gornje i donje vilice, a jednako pažljivo očistite i stražnju stranu zubi. • Potom postavite četkicu izravno na površinu kutnjaka pa i njih očistite kružnim pokretima.

• Čišćenje svih zubi dovršite snopičastom četkicom, a prostore između zubi međuzubnim četkicama.

• Čišćenje međuzubnih prostora možete završiti zubnim koncem Oral B Satin Tape.

• Posljednji korak je uklanjanje ostataka bakterija vodicom za usta Ecodenta Expert Extraordinary Whitening.

Sjećate li se možda koliko vremena biste trebali posvetiti čišćenju zubi? Zaboravite na pravilo tri minute. Čišćenje treba trajati onoliko dugo koliko vam je potrebno da obavite sve korake! Nakon čišćenja prijeđite jezikom po zubima - ako su potpuno glatki, postigli ste svoj cilj. Važno je znati da čitanje članka nije dovoljno za svladavanje pravilne tehnike. Oko toga biste se trebali konzultirati sa svojim stomatologom i redovito trenirati. Vaši zubi će vam biti uistinu zahvalni.

 

Autorica Jana P.