Kako se riješiti problema s celulitom (i ne poludjeti)

Mršavljenje

Kako napasti celulit

Na početku svake nove godine uvijek mi je pomalo neugodno. Božićni ukrasi već su uredno vraćeni u kutiju, a proljeće je sve bliže. Možda i vas muči slika kako za nekoliko mjeseci uz svoj novi kupaći kostim za bazen nosite i svoj celulit. Kao i svake godine, bacila sam se na novogodišnje istraživanje kako se riješiti celulita uz nadu da je netko već izmislio čarobnu pilulu koja će učiniti da celulit nestane u tren oka. I kao i svake godine, sa svih strana iskaču članci koji me hoće „smanjiti”, „poravnati”, pa možda i „učiniti nevidljivom”. Ja, kao i svake godine, počinjem paničariti pri samoj pomisli na to hoću li svoj problem s celulitom riješiti.

Svježi vjetar sa zapada

Međutim, ove godine sve je pomalo drugačije. Sa zapada puše svježi vjetar promjena, a modeli poput Ashley Graham ili Iskre Lawrence nose jasnu poruku: prihvatimo i volimo sebe onakve kakve jesmo. Celulit nas ne definira, on ne umanjuje našu vrijednost.

Celulit ne kaže da smo lijene, da nismo lijepe, da imamo višak kilograma, da nismo dovoljno dobre i da bi trebale nositi ovo ili ono. Sve to govorimo upravo mi same. Godinama, celulit je za mene bila slika vitke ruke koja drži naranču, a ispod nje dramatičan, ratoboran, pa čak i prijeteći naslov koji je nagovještavao vječno prokletstvo ukoliko se sa svojim celulitom ne uhvatite u koštac. Da ne zaboravim spomenuti i osjećaj krivnje, jer iako sam se vrlo savjesno pridržavala svih tih preporuka, savjeta, ideja i trikova, celulit je i dalje bio u zrcalu.

Godine 2018. se, valjda po prvi put u životu, gledam i u zrcalu vidim udubine i neravnine, ali nema onog uobičajenog osjećaja mržnje. Naravno, celulit je teško prihvatiti ili čak zavoljeti. O njemu je dobro voditi računa kako ne bi prerastao u neki ozbiljniji zdravstveni problem. Dobro je imati zdravi životni stil, uklanjati šminku, čistiti zube, unositi dosta tekućine te se čak s vremena na vrijeme, dobro preznojiti. Celulit ne treba vječno mrziti, mučiti se ispred zrcala ili sakrivati ispod dugih rukava u tople ljetne dane.

Sretne i s celulitom

Celulit pod povećalom ili Zašto baš ja?

Celulit se ne tiče samo ljudi s prekomjernom težinom. Tiče se muškaraca i žena svih građa i veličina, jednostavno je uobičajen. Radi se o prirodnom načinu na koji tijelo pohranjuje masnoće. Ali, u kombinaciji s mlitavošću vezivnog tkiva koje veže kožu za mišiće – pri čemu se masnoća nalazi između njih, masne stanice prodiru nagore u kožu i stvaraju neravnu površinu ili „narančinu koru”. Na stadij celulita utječe i zdravstveno stanje limfnog sustava koji vodi računa o izbacivanju viška potkožnog masnog tkiva i izlučivanju štetnih tvari iz tijela.

Najbolja njega u borbi protiv celulita

Ove godine konačno sam samoj sebi obećala kako umjesto rata, celulitu objavim primirje i da umjesto uzaludnih pokušaja eliminiranja, naučim o njemu pravilno voditi računa. Umjesto posljedica trudim se ukloniti uzrok. Upravo stoga, osim većeg unosa tekućina, redovitije ishrane i mnogo kretanja, više vremena posvećujem prevenciji: redovitoj masaži kritičnih područja, ubrzanju metabolizma, buđenju kože prirodnim pilingom od mljevene kave, morske soli i organskog kokosovog ulja. U ovu svrhu prirodni brand Weleda nudi odličan set protiv celulita s masažnom spužvom, pilingom za tuširanje i uljem s ekstraktima breze. Drugi vid prevencije je, naravno, smanjenje stresa koji negativno djeluje na razinu naših hormona, dakle i na estrogen koji nam je neophodan za optimalno sagorijevanje masnoća. Dakle, još jednom - samo mirno i staloženo bez stresa u kupaoni. Naša ne odveć realna očekivanja nam zapravo sabotiraju sav trud koji ulažemo u poboljšanje.

Kreme protiv celulita

Naravno, isprobala sam i veliki broj krema, kako onih skupljih, tako i jeftinijih. Neke su djelovale i došlo je do poboljšanja, kod nekih je to bilo u manjoj mjeri. U današnje vrijeme izbor je zaista velik. Od Avona, Eveline ili dermokozmetike poput Biotherm, Eucerin, Vichy ili Collistar, preko korejske kozmetike Missha s učinkom zagrijavanja, sve do luksuzne njege od branda Elancyl i mnogo drugih. Ono što zaista pomaže, kako s prihvaćanjem tako i s poboljšanjem, je redoviti ritual. Ako o sebi budete vodili računa svaki dan, steći ćete ugodnu i zdravu naviku. „Svoga” saveznika u tubi možete odabrati na primjer ovdje.

Kada sam zamolila svoje prijateljice i kolegice da sa mnom podijele svoje iskustvo s kremama za celulit, iznenadila sam se koliko njih kod kuće ima neki gel, kremu ili serum. Onako usput, imaju ih čak i mršavice. Napravili smo za vas popis naših najomiljenijih proizvoda koje bismo vam preporučili. Misija? Uživanje u ritualu njege. Bok, minice 😊.

Ukoliko vam se više sviđa da svoj celulit prepustite njezi dermatologa, sigurno će vas zainteresirati proizvodi branda Collistar i Elancyl. Oba se fokusiraju na ciljani tretman za učvršćivanje. Tim Elancyl je 1978. godine prvi došao na ideju o uporabi kofeina u njezi za celulit te počeo koristiti tzv. kronobiologiju koja se bavi uporabom učinkovitih prirodnih tvari u skladu s bioritmovima. Nama se dobro pokazala njega za tuširanje s ekstraktima sorbarije i bršljana koja odlično djeluje skupa s mlijekom za tijelo Fermeté.

Kreme za mršavljenje

Talijanski brand Collistar u svoju specijalnu podkolekciju Special Perfect Body uvrštava kvalitetne proizvode od gela za hlađenje, preko intenzivnog seruma za mršavljenje ili obloge od blata za uporabu kod kuće. Collistar nudi sve čega se sjetite za svaki kontroverzno-problematičan dio tijela za što koristi biljne ekstrakte iz ehinaceje, zelene kave i morskih algi.

Savjet za kraj? Budite dobre prema sebi i ne zahtijevajte od sebe nemoguće. Tako ćete biti mnogo sretnije. A biti sretna = biti lijepa.