Kako se riješiti akni?

Iskreno, ako čekate upute kako se riješiti akni preko noći ovaj članak će vas razočarati. Liječenje akni traje ipak malo duže. U najboljim slučajevima, poboljšanja se vide nakon nekoliko tjedana. Ako ste spremni za nekoliko promjena u životu, onda idemo zajedno!

kako se rijesiti akni

Najčešći uzroci akni su hormonske promjene, bolest ili stres, zajedno sa životnim stilom ili genetika.

Upravo na stres i loš životni stil možete utjecati najbrže, i kao prvi korak u liječenju akni preporučuje se promjena životnog stila. Već dugo se govori o štetnosti pohanog jela, alkohola, kofeina, slatkiša (uglavnom čokolade). Iako oni nisu izravni uzroci, a čokoladu čak možete i izostaviti s popisa, navedene stavke su odraz lošeg životnog stila za koje se problematično lice zaista veže. Ovo će biti promjena broj jedan!

 

Jelovnik je najvažniji

Potrebno je povećati unos voća i povrća koji tijelu daju enzime, kamen temeljac svake stanice i pomoćnik kod regeneracije kože lica, i antioksidanse (vitamin A, C, E) koji štite lice od oksidativnog stresa. Nećete pogriješiti ako umjesto sokova počnete piti vodu (na kg vaše težine biste trebali popiti 30 ml dnevno). Voda neće isprati akne, ali će pojačati izmjenu tvari u tijelu, a time i pomoći tijelu u rješavanju štetnih tvari ili upala, među koje i spadaju akne. S obzirom da šećer potiče upale, morate ga reducirati, ali kvalitetnu čokoladu zaista možete i dalje konzumirati.

 kako se rijesiti akni

Vitamini i minerali

Što se tiče prehrane, problematičnom licu potreban je vitamin B (banane, zobene pahuljice, mekinje, quinoa, kvalitetno crveno meso, sjemenke), cink koji suši i ubrzava zarastanje (sjemenke, morski plodovi i ribe, zelena salata, mahunarke) ili nezasićene masne kiseline (orasi i ribe). Za pročišćavanje je svakako odličan čaj od koprive ili maslačka. Liječenje akni u većini slučajeva znači i ograničavanje mliječnih proizvoda te zamjenu istih za jogurte koji poboljšavaju crijevnu mikrofloru, a time i cijeli imunitet.

 

Kućna kozmetička njega

Temeljem kućne kozmetičke njege tijekom liječenja akni bi trebao biti zdravi san – u okviru borbe protiv stresa, ali i zato što se koža tijekom noći najbolje regenerira. Naravno, ne zaboravite na kvalitetne kreme i pudere. Koji puderi i kreme su najbolji za akne?

kako se rijesiti akni

■ Od pomoći vam može biti Effaclar od La Roche Posay. Ova krema pomaže pri korigiranju ožiljaka od akni i reducira nastajanje novih akni.

■ Kako biste se mogli lijepo našminkati i izaći van s pouzdanjem i bez straha, koristite puder koji prekriva i pravi mat efekt, ali istovremeno pušta kožu da diše kako se pore ne bi začepljivale. A upravo to ima Vichy Dermablend ili Vichy Dermablend 3D Correction s SPF 25. Prvi pokriva prije svega manje nepravilnosti, a potonji rješava i veće posljedice akni.

■ Tijekom ljeta budite na oprezu i izbjegavajte sunce te koristite kreme za sunčanje s najvećim zaštitnim faktorom!