Kako ojačati nokte? TOP njega za lomljive nokte

Lomljivi nokti

Tijekom ljeta moji nokti izgledaju savršeno, a prve promjene vidim na jesen, dok su zimi užasni i teško ih je i pogledati. Ako ste se pronašli u prethodnoj rečenici, tekst koji slijedi je upravo za vas. Naučit ćete kako ojačati nokte i što pomaže u sprječavanju njihova listanja i lomljivosti.

Imamo nekoliko savjeta kako voditi računa o noktima, kako ih pravilno rezati i rašpati te koje maske i lakovi im mogu pružiti brži oporavak.

Zašto se nokti lome i listaju?

Nokti imaju nekoliko slojeva keratina. Kad su zdravi izgledaju jako, glatko i čvrsto. Ako vas muči neprestana lomljivost i listanje noktiju, došao je trenutak za promjenu i početak novog životnog stila. Zašto?

 • Za lomljivost i listanje noktiju najodgovorniji su sljedeći faktori:
 • Ne uzimate dovoljnu količinu bjelančevina, vitamina i minerala.
 • Uzimate premalo tekućina; i vi i vaši nokti ste dehidrirani.
 • Ne vodite dovoljno računa o noktima, režete ih i rašpate na pogrešan način.
 • Kad perete posuđe ili čistite, ne koristite zaštitne rukavice.

Prvi korak u jačanju noktiju

Ne očekujte da će se stanje vaših noktiju popraviti preko noći. Ako počnete s prehranom obogaćenom nužnim vitaminima i mineralima te posvetite svojim noktima veću pozornost, rezultati će biti vidljivi za oko tri mjeseca.

Dobra prehrana za jačanje noktiju:

 • Pijte dovoljno tekućine, a u jesen i zimi jedite voće i povrće koji sadrže dosta vode, poput ananasa, borovnica, krastavaca, rajčica i celera listaša.
 • Ne zaboravite na biotin, koji se nalazi u bademima, zobenim pahuljicama i jajima.
 • Uzimajte dovoljno bjelančevina, vitamina skupine B te vitamina A, C i E.
 • Pojačajte unos magnezija, kalcija, cinka i željeza.

Naš savjet: Često se za jače nokte preporučuje i selen, kojeg sadrže brazilski oraščić i meso, ali ne pretjerujte. Veća količina bi mogla imati više štete nego koristi. Lomljivim noktima osigurajte regeneraciju

Želite li trenutni lijek za svoje nokte?

Višenamjenska maska za regeneraciju ruku i noktiju KORIKA SciBeauty sprječava lomljivost i listanje noktiju i kao stvorena je za to. Sadrži shea maslac, ekstrakt korijena sladića, đumbir, svilu, aloe veru i vitamin E.

Mislite li da vašim noktima mogu pomoći samo umjetni ili gel nokti? Nikako! Time ćete svoje nokte samo još više oslabiti i skinuti im gornji sloj keratina, koji bi inače trebalo ojačati. Umjesto toga, isprobajte intenzivni serum za nokte i kožicu oko noktiju Delia Cosmetics Help for Nails & Cuticles koji će vidljivo će poboljšati nokte.

Iako su maske odlična stvar, ipak biste voljeli imati barem prozirni lak? I to takav koji će noktima dati sjaj i istovremeno sjediniti odvojene slojeve keratina? Imamo rješenje: hranjivi lak za nokte Sally Hansen Complete Salon Manicure u nijansi Shell We Dance za prirodan izgled noktiju. Još jedan sjajan proizvod je učvršćujući lak za nokte 8 u 1 Eveline Cosmetics Total Action, koji jača nokte, sprječava listanje i lomljenje i dodaje sjaja, a izvrstan je i kao podlak.

Naš savjet: Ako u kupaonici želite imati samo jedan lak koji će se uspješno boriti protiv svih poteškoća, onda je Collistar Nails Base ono što tražite! Jača nokte, dodaje im sjaj i pomaže u proizvodnji keratina.

Zaobljeni ili ravni nokti

Stručnjaci preporučuju da bi nokti na rukama trebali imati zaobljeni oblik, a na nogama ravni. Kad režete nokte, uvijek ih kratite dio po dio do željene duljine. Ako nokat odrežete u jednom potezu, postoji rizik da će napuknuti.

Rašpate li nokte pravilno?

Ako imate preduge nokte, ali nedovoljno duge za rezanje, oblikujte ih s kvalitetnom rašpicom za nokte.

Osnove pravilnog rašpanja:

 • Rašpicu uvijek držite ukoso u odnosu na nokat, kako ga ne biste pri rašpanju stanjili.
 • Ne vucite rašpicu lijevo-desno i obrnuto. Odaberite jedan smjer i pridržavajte ga se.
 • Nakon što postignete željenu duljinu, rašpicom za poliranje dotjerajte rubove.

Naš savjet: Kutikule nikad ne režite niti ih gurajte na suho. Nanesite poseban proizvod za omekšavanje, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a potom pažljivo gurajte kožicu prema bazi nokta.

Savjet za kraj? Ne zaboravite nanijeti kvalitetnu kremu za ruke, koja će nahraniti i pružiti nužnu hidrataciju ne samo vašim rukama već i vašim noktima.

 

Autorica: Jana P.