Odaberite puder prema dobi i tipu kože

makeup_manual_2

U prvom dijelu našeg „Make-up priručnika“ naučili smo kako odrediti ton i podton kože koji će nam pomoći u odabiru najbolje nijanse pudera. Preostalo nam je odrediti koja su vrsta (odnosno tekstura) i stupanj prekrivanja idealni za vašu dob i tip kože!

Obično važi pravilo da što ste mlađi, to je potrebnija laganija konzistencija pudera i niži stupanj prekrivanja. Ako je vaša dob 20+ i nemate problematičnu kožu, dovoljna je dobra BB krema ili lagani hidratantni puder, koji bi, s obzirom na rastuće temperature, trebao imati SPF faktor.

Za zreliju kožu odgovara puder s oznakom npr. „anti-wrinkles”, „youth” ili „lifting”, kako biste bili sigurni da je sastav pudera prilagođen zrelijoj koži, te da se neće zadržavati u borama i isticati ih.

Za suhu kožu odlični su hidratantni puderi, za umornu odaberite posvjetljujući, a za masnu kožu odličan je matirajući puder. Muče li vas akne? Potrebno vam je dosta pigmenta i kremasta lagana tekstura kako se pore ne bi začepile! Koja vrsta pudera je idealna za vaše lice?

makeup_manual_2

Tekući ili kremasti puder za suhu kožu

Ubraja se u najupotrebljavaniju vrstu pudera; obično se nalazi u maloj tubi ili u bočici s pumpicom-dozatorom, tekući je i jednostavno se razmazuje. Često se koristi za normalnu ili suhu kožu lica kojoj će dobro doći njegova hidratantnost i „brightening” efekt. Ove odlike ima npr. Max Factor Miracle Match tekući puder sa srednje visokim stupnjem prekrivanja.

Izgleda li vam ovo preobično, probajte tekući puder u spužvici. Hidratantni puder Lancôme Teint Idole Ultra Cushion aktivirate pritiskom na spužvicu, čime puder izlazi na površinu i spreman je za nanošenje. Iako je lagane teksture, ima dugotrajni učinak.

Nešto teži je kremasti puder namijenjen normalnoj ili suhoj koži koji hidratizira, hrani i ujednačava kožu lica, poput La Roche-Posay Toleriane Teint s glicerinom i hijaluronskom kiselinom.

Pjenasti puder za masnu i mješovitu kožu

Tekstura je lagana i nježna na dodir, ali ugodno nas iznenađuje stupnjem prekrivanja nepravilnosti. Obično je odličan za mješovitu, masnu ili umjereno problematičnu put jer savršeno ujednačava ten, prekriva nepravilnosti i daje mat finiš. Božanstveni puder za masno lice theBalm Even Steven koji još i smanjuje proširene pore!

Kompaktni puder za osjetljivu kožu lica

Kompaktni puder smjestit će se i do najmanje torbice, a dolazi u dva oblika. Puder u prahu, poput Clarins Face Make-Up Everlasting Compact Foundation, odličan je za gotovo svaki tip kože lica, osim suhe. Iako navedeni Clarins ima hidratantni sastojak, puderasta tekstura nije pogodna za suho lica. Ipak, odličan je za ljeto jer će riješiti problem sjajenje kože (a djelomice može zamijeniti puder). Kremastu strukturu možete isprobati u puderu za osjetljivu kožu lica MAC Studio Tech s česticama koje reflektiraju svjetlost, licu daju blistavost i ublažavaju njegove konture. Ima bogatu pigmentaciju i odličan je za sve tipove kože lica!

Puder u stiku za problematično lice s aknama

Posebna vrsta kompaktnih pudera su puderi u stiku. Imaju visoki stupanj prekrivanja, najvišu pigmentaciju, najdulju postojanost i često su višenamjenski. Spoj su pudera i korektora, dovoljno je koristiti ih za problematična mjesta na licu. Za konturiranje su apsolutno savršen izbor, a iako imaju visoki stupanj prekrivanja, dobri su za matiranje i baršunasti finiš. Probajte puder za problematičnu kožu Maybelline Superstay Stick!