Preskočite na glavni sadržaj

Najveći hitovi među parfemima 2023.! Znate najnovije trendove?

25. 08. 2023.

Jana Krajco

Čitanje 4 minute

Svake sezone kupujemo novu nijansu ruža za usne, iščekujemo najpopularnije boje lakova za nokte, a trendovima prilagođavamo i rutinu našeg lica. Međutim, što ako su u pitanju parfemi? Najveća hrabrost je ako slatki i svježi miris zimi zamijeni flakon malo intenzivnijeg sadržaja. I vi tako razmišljate? Možda je vrijeme za mirisnu revoluciju u vašoj zbirci. Upoznajte se s trendovi među parfemima 2023.

1. Rodno neutralni

Uniseks parfemi nisu nikakav novitet, naravno. Međutim, spolno pitanje odjekuje u društvu u tolikoj mjeri da ne može nikoga iznenaditi da su parfemi koji ruše granicu između spola u porastu. I zato se konačno oslobodite od tipično „muških“ i „ženskih“ tonova i pomirišite drvenaste ili vodene akorde. Mogućnost podijeliti parfem s partnerom može biti zanimljiva promjena, što kažete?!

Top parfemi za nju i njega

2. Slojevito nanošenje parfema

Jedinstvenost i autentičnost su u trendu. No, parfem iz reklame koja se vrti u cijelom svijetu previše ne miriše na originalnost. Što s time? Odgovor je slojevito nanošenje. Staro poznato pravilo da se više mirisa na tijelu ne treba kombinirati, možete slobodno odbaciti. No, nije loše malo razmisliti. 

Kod slojevitog nanošenja počnite s jačim mirisom i zatim nastavite s laganijim kako bi miris mogao također malo doći do izražaja. Ne kombinirajte zajedno više intenzivnih mirisa. Dobro će ići skupa parfemi koji imaju barem jedan zajednički sastojak. Iz tog pogleda su zahvalni prije svega cvjetni mirisi koji se slažu skoro sa svakim parfemom (najviše s voćnim akordima). Zajedno idu i začinske note s drvenastim i orijentalnim. Sada dosta pravila, najvažnija je ipak kreativnost.

3. Mirisati održivo

Još jedna tema koja iz društvene razine prelazi u mirisni svemir je održivost. Što se tiče sadržaja, ali i pakiranja. Trebalo bi vas zanimati iz kojih izvora dolaze sastojci parfema, birajte flakone koji se mogu ponovno puniti. Prva mjesta pune sintetički proizvedeni sastojci i upcycling kada neka modne kuće koriste ostatke začina ili drveća iz drugih područja. Pripaziti treba na greenwashing. Tvrdnje na ambalaži za vas ne bi trebale biti dovoljne, održivost je i o istraživanjima i podacima.

Ove parfeme možete ponovno puniti

4. Neobični sastojci

Novi parfem sa starim dobrim sastojcima. Ako su za vas ruža, sandalovina ili bergamot pomalo dosadni, upustite se u eksperimente koji mogu zvučati kao meni blesavog kuhara. Riža, sezam, morske alge, pistacija, konoplja, na takve sastojke možete mirisati. Jeste li dovoljno hrabri proširiti vidike?

5. Funkcionalni parfemi

Možda vam se čini da je svrha parfema sasvim jasna: jednostavno želimo lijepo mirisati (i prihvaćati komplimente iz okoline). Međutim, novi trendovi kažu da na temelju svojeg sastava flakona vam parfem može promijeniti raspoloženje. Raspršite po sebi jasmin ili lavandu i smirite se. Ili dodajte tijelu malo energije s mentom i agrumima. Potpuno iskoristite snagu parfema.

6. Nova vanilija

Oda devedesetim. Vanilija miriše na nostalgiju, ali i na ugodu i toplinu. Nije previše slatka, više slatkasto seksi, a dobro ide zajedno s drugim „jestivim“ akordima, poput kakaa, šumskog voća ili agruma. Možda je shvaćate više kao zimski miris, no ne morate ništa čekati, nosi se stalno. Godina 2023. je godina vanilije. 

Zagrnite se u vaniliju

7. Nude parfemi

Lagani negliže ili druga koža, na takav osjećaj bi trebali podsjećati nude parfemi. Nježni su, čisti, prozračni i puderasti, s akordima ruže, mošusa, ambergisa ili kašmira. Najbolje na njima je to da na svakom od nas mirišu drukčije. Prema stručnjacima simboliziraju našu čežnju za bliskosti i intimnosti. Šalju jasni signal: Ako ti se sviđa taj lagani miris, trebaš doći bliže kako bi ga mogao prepoznati. Za inspiraciju pogledajte TikTok i potražite ključnu riječ #pheromoneperfume.

Što kažete, hoćete li napustiti provjerene klasike i prepustit ćete se jednom od parfemskih trendova iz 2023.?