Preskočite na glavni sadržaj

Umirujući miris za dom u spavaćoj sobi. Biljni će vam pomoći da lakše zaspete, pamučni će donijeti osjećaj sigurnosti

22. 05. 2023.

Jana Potuznik

Čitanje 3 minute

Zamislite svoju spavaću sobu kao oazu mira u koju je dovoljno ući kako biste odmah osjetili kako se smiruju otkucaji srca, automatski dišete dublje, opuštate se... Kako biste nakon kratkog vremena, lako zaspali. San koji se ne može ostvariti? Ne. Jer često je dovoljno upotrijebiti prikladne mirise u spavaćoj sobi!

Mirisna antistres terapija

Svaku večer se ponavlja jedno te isto. Tijelo nategnuto od cjelodnevnog stresa, opterećeni mozak zadatcima koje ste taj dan uspjeli riješiti, ali i zadatcima koje niste dovršili. I što će biti tek sljedećeg dana! Sjednice na poslu. Ispiti u školi. Puno obaveza kod kuće. Umjesto toga da se opustite, mozak radi punom snagom.

Idete leći i ne možete zaspati. Stvarno se trebate odmoriti! Ali što više stresa, to je teže zaspati. Pomoći vam mogu umirujući mirisi. Koji su to?

Biljna relaksacija djeluje na sve

Ako možete, oslonite se na aromatično bilje. Skuhajte navečer neki dobri biljni čaj za bolji san. Neće vas iznevjeriti kamilica, lavanda, matičnjak ni odoljen, no u smjesu za spavanje se često stavlja i konoplja ili mak turčinjak… 

A zatim pozovite biljne mirise i u spavaću sobu. Najjednostavnije djeluje sprej od lavande za jastuk. Samo ga raspršite i dopustite da vas zanese slatkasti miris lavande. Brzo rješenje koje možete uzeti sa sobom i na putovanja. Isto kao opuštajući sprej za dom.

Sprej za jastuk ili sprej za dom?

Ultrazvučni difuzori za miješanje jedinstvenih mirisa

Niste još isprobali ultrazvučne difuzore? Možete u njima pomiješati mirisne smjese prema trenutnom raspoloženju. A ako razmišljate kako navečer prožeti spavaću sobu ugodnim mirisom, onda u esencijalnim uljima za dobar san ne smije nedostajati lavanda. Njena umirujuća svojstva su skoro mistična! 

Od drugih ulja dobro djeluje još i matičnjak, smiriti poljuljane živce zna dosta dobro i ulje majorana (dodatno potiče mirno disanje), a ako ne možete prestati razmišljati, stavite u difuzor i kap vanilije ili benzoin. 

Ako je to moguće, kupujte uglavnom čisto prirodna esencijalna ulja. Djeluju i sigurni ste od čega su – iz čiste prirode.

Odaberite svoj difuzor i esencijalna ulja

Miris pamuka, čistog rublja i planinskog zraka

Samo se sjetite gdje i kada najbolje spavate... Je li to u planinama, šumi, kada ste okruženi specifičnim mirisom zraka? A ne mislite da je puno lakše zaspati kada ste svježe presvukli posteljinu?

To je jednostavno tako. Savršeno umirujućim mirisima pripada miris svježeg zraka, šume, miris mora, ali također i pamuka i čisto opranog rublja. Svi djeluju kao miris za bolji san. Odlično je da ih u spavaću sobu možete unijeti kroz mirisne svijeće, sprejeve ili difuzore sa štapićima.

Mirisne svijeće i ostalo za miran san

Sofisticirani mirisi za zahtjevne spavalice

Ako ne volite jednostavne stvari, nego obožavate sofisticirane mirise s nizom rafinirano usklađenih sastojaka, i ovdje imate veliki izbor kad budete tražili svoj umirujući miris za spavaću sobu. Ili možda miris za stvaranje intimne atmosfere...

Priuštite si malo profinjenosti u spavaćoj sobi

Usput, dosta ovih umirujućih mirisa bi moglo poslužiti kao lijep poklon, što kažete? Za bilo koga tko je blizak vašoj duši…