Preskočite na glavni sadržaj

Što je SPF i kako se zaštititi od sunca?

12. svibnja 2022.Notino
Zaštita kože od sunca danas je alfa i omega njege kože. Što više znate o SPF-u, to će vam izbor kreme za sunčanje i ostalih proizvoda biti lakši. Dermatolozi upozoravaju da je danas nužno svakodnevno upotrebljavati kreme za sunčanje za lice.

Svakome je poznata pokrata „SPF”, ali nismo uvijek sigurni kako izabrati ili upotrebljavati proizvode za zaštitu kože od sunca. Što je zapravo SPF? Koliko kreme za sunčanje trebam nanijeti na cijelo tijelo? I trebam li upotrebljavati kremu s SPF-om ako ga već sadrži moj puder? Proučimo sve što bi vas moglo zanimati o SPF-u. 

Kakvo značenje ima SPF?

Pokrata SPF znači „Sun protection factor”, odnosno „zaštitni faktor”. Laički rečeno, to je mjerilo koje upozorava na vrijeme koje možete sigurno provesti na suncu. Ako znate da ćete bez kreme s SPF-om izgorjeti za deset minuta, pomnožite taj broj s brojem zaštitnog faktora na proizvodu. Primjerice: kremu za sunčanje s SPF 15 pomnožite s brojem 10. 

Tako ćete dobiti rezultat od 150 minuta. To bi trebalo biti vrijeme tijekom kojeg ćete biti zaštićeni. Podnevno sunce najsnažnije je tijekom ljetnih mjeseci, a bitno je uzeti u obzir i oblačnost te količinu kreme koju nanosite. Ne zaboravite se od sunca zaštititi i u prostorijama, autu i u blizini prozora. Možda zvuči nevjerojatno, ali UVA zrake, koje uzrokuju starenje kože, prolaze i kroz staklo. 

Proizvodi

Koja je razlika između SPF 30 i SPF 50?

Proizvod sa zaštitnim faktorom 10 štiti od 90 % UVB zračenja, faktor 30 filtrira 97 % zračenja, a proizvod s faktorom 50 čak 98 % UVB zračenja. Prilikom izbora odgovarajućeg proizvoda uzmite u obzir i potrebe svoje kože. Primjerice, na koži s izrazitom pigmentacijom sigurnije je upotrebljavati SPF 50. 

I još jedna stvar: između SPF 30 i 50 mogu biti velike razlike u teksturi, posebno kad se u obzir uzmu pojedini brandovi. To se prije svega tiče mineralnih filtara, koji su u pravilu teži. No postoje brandovi koji pomoću tehnologije uspijevaju stati na kraj tim nedostatcima. 

Sigurno sunčanje

Prema najnovijim istraživanjima, svakodnevna upotreba proizvoda za zaštitu od sunčevog zračenja osigurava mladenački izgled kože. Bitno je znati kakvu kožu imate, što joj je potrebno i kako reagira. Većina nas zna podnosi li nam koža sunčevo zračenje dobro ili je osjetljiva i brzo se zacrveni. Taj brzi razvoj crvenila je trenutak kada koža vapi: „zaštiti me”. 

Dobro je sunčati se razumno, zaštititi kožu kremom s dovoljnim zaštitnim faktorom i sunčati se postupno.

Pružite koži dovoljno vremena. S većim zaštitnim faktorom sporije ćete postići preplanuli izgled, ali će on biti trajniji. Vrijeme kad smo se izravno izlagali suncu bez upotrebe kreme i prije svega dugo (kako bismo se „brže osunčali”), sada je, srećom, iza nas. Danas znamo mnogo više o zaštiti od sunčevog zračenja i rizicima sunčanja. 

No prije se zaštiti nije pridavalo toliko značenje, a rak kože bio je gotovo nepoznat pojam. Neodgovorno izlaganje suncu bez zaštite može dovesti do te vrste raka, a u posljednje vrijeme njegova se pojava višestruko povećala. Odgovarajuća prevencija može biti i godišnja kontrola madeža. 

Što je melanin i kakvu ulogu ima?

Melanin je pigment koji se pojavljuje na koži, kosi, šarenici i mrežnici, a štiti kožu od oštećenja uzrokovanih svjetlom, odnosno UV zračenjem. Njegov nastanak u tijelu potiču, između ostalog, zelene biljke, stoga se ne bojte u ljetni jelovnik uvrstiti salate, brokulu i zelene povrtne napitke. 

Proizvodi

A prva krema za sunčanje? Idemo na ledenjak!

Fenomen SPF razvio je mladi švicarski kemičar. 1938. je izgorio u planinama i na temelju te neugode odlučio je izumiti kremu za zaštitu od sunca. Njegov je kolega 1944. upotrijebio određenu vrstu vazelina kao fizičku barijeru za zaštitu od sunca na koži vojnika. Stoga su udružili snage i zajedno napravili prvu zaštitnu kremu. Nastala je miješanjem vazelina, kakao maslaca i kokosovog ulja, a nazvali su je „Gletcher Creme“, odnosno krema za ledenjak. 

Kako dijelimo UV filtre?

  • UVA – „A“ je skraćenica od „aging“. Uzrokuje starenje kože, nastanak pigmentacijskih mrlja i alergije na sunce. Sunce djeluje i kad ga ne vidite, čak i kad je oblačno.
  • UVB – „B“ je skraćenica od „burning“. Odgovorno je za opekline i preplanulost kože.

Osim klasičnih UV filtara, neki brandovi nude i suvremene sastojke koji povećavaju razinu zaštite od sunca. Današnje kreme za sunčanje za lice sadrže i aktivne tvari poput niacinamida, vitamina i hijaluronske kiseline. Proizvođači su svjesni da su kreme sa zaštitnim faktorom dio svakodnevne rutine njege kože.

Kako sunce djeluje na kožu?

Jedan od rezultata sunčevog djelovanja je starenje kože. Kolagenska i elastinska vlakna gube svoju elastičnost. Budući da slabe, koža izgleda starije. Drugi neugodan rezultat je alergija na sunce. Svrbež, osip, crvenilo i žarenje, s kojima brojni od nas imaju iskustva. Teško se riješiti i pigmentacijskih mrlja, koje su rezultat neprimjerenog izlaganja suncu.

Znate li koliko kreme za sunčanje trebate nanijeti na kožu?

Možda će vas to iznenaditi kao i mene, ali za cijelo tijelo trebamo količinu koja odgovara veličini loptice za golf. Za lice je dovoljna količina koja stane na tri prsta. Ne zaboravite na uši, lako izgore. Koža na njima vrlo je osjetljiva i često je izložena sunčevom zračenju.

Upotreba SPF-a tijekom dana trebala bi postati redoviti dio svakodnevne kozmetičke rutine. Kremu s SPF-om trebamo uvrstiti na kraj jutarnjeg rituala. To znači da na dnevnu kremu trebate nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom. Izbor krema danas je tako širok da nije problem pronaći odgovarajuću teksturu. Što je tekstura laganija, to će nanošenje daljnjih slojeva proizvoda za njegu kože biti lakše.

Puder s SPF-om ne može zamijeniti upotrebu kreme sa zaštitnim faktorom. Ali dobro je to što stvara dodatnu barijeru. Ta „druga koža” štiti brojne žene i od nastanka pigmentacijskih mrlja.

Nije dovoljno upotrebljavati dnevnu kremu s SPF-om?

Vaša dnevna krema pruža određenu zaštitu od sunca, ali ne može zamijeniti kremu za zaštitu od sunca. Ne pruža cjelodnevnu zaštitu (čak ni zaštitna krema s SPF 50 ne mora biti dovoljna za cijeli dan). Pogotovo ako boravimo vani i ako smo izloženi snažnom sunčevom djelovanju. U tom bismo slučaju trebali iznova nanositi zaštitni faktor. 

Kako to učiniti?

Ponovno nanošenje SPF-a zvuči komplicirano, ali zapravo je jednostavno. Ne morate uklanjati šminku i ponovno nanositi sve proizvode. Dovoljno je upotrijebiti proizvode u obliku spreja. Tijekom dana u torbici imam osvježavajući sprej za lice s matirajućim učinkom Anthelios SPF 50 i lako ga nanosim na šminku kad je potrebno.

Na moru možemo upotrebljavati i tonirane kreme za zaštitu od sunca. Djelomično mogu zamijeniti puder i pružaju savršenu zaštitu. Mogu biti i vodootporne, ali svejedno računajte na to da se dio zaštite može isprati u vodi. U tom slučaju ponovno nanosim kremu za toniranje s SPF-om i preko prvog sloja. Računajte i na brisanje ručnikom, mehaničko trenje također narušava zaštitu kože.

SPF i djeca

Bebe se ne smiju izlagati suncu, njihova koža još nema sposobnost samozaštite. Osjetljiva je, podložna pregrijavanju i nastanku opeklina. Djecu štitimo od sunca prije svega odgovarajućom odjećom, a za igru na otvorenom ili u vodi trebamo upotrebljavati što viši zaštitni faktor. Često s djecom boravite vani? Imajte pri ruci manje pakiranje kreme za sunčanje za lice.

Pročitajte više