Preskočite na glavni sadržaj

Mineralni ili kemijski, o tome je riječ. Jeste li upoznati sa SPF filterima?

13. svibnja 2022.Notino
Svi volimo tople zrake sunca. Blagotvoran su izvor ugodne topline, dobrog raspoloženja i vitamina D. No, ne smijemo zaboraviti ni negativne utjecaje koji s njima padaju na našu glavu kroz oštećeni ozonski omotač. Za učinkovitu prevenciju kožnih bolesti, bora i pigmentnih mrlja svakako preporučujem uključivanje proizvoda za zaštitu od sunca u svoju svakodnevicu. I ne samo ljeti!

Dok pobliže promatramo SPF svijet, nailazimo na pojmove kao što su kemijski, mineralni ili fizički filter. Koja je razlika između njih? I je li jedan od njih bolji od drugog?

Da vam još malo zbunim glave, razjasnimo točne oznake filtera za sunčanje.

Mineralni filter, koji se također naziva i fizički filter, također bi se mogao nazvati anorganskim filterom zbog njegovog sadržaja koji se temelji na cink oksidu ili titan oksidu. Druga skupina zaštitnih filtera, temeljenih na ugljičnim lancima i drugim kemijskim spojevima, su organski filteri, koji se nazivaju i kemijski filteri.

Kako zapravo SPF djeluje na našoj koži?

Proizvod za sunčanje sprječava sunčevo UV zračenje da prodire u dubinu kože i ošteti tako naše stanice kože. SPF sastojci upijaju zračenje i pretvaraju ga u malu količinu energije, uglavnom toplinu. Međutim, to nije dramatična količina koja bi utjecala na ukupnu tjelesnu temperaturu. Mnogo je veći rizik od pregrijavanja organizma ako smo dulje izloženi izravnim zrakama. Stoga ne zaboravite ljeti što više boraviti u hladu.

Kemijski UV filteri tako upijaju i pretvaraju 100 % zračenja, dok fizički imaju također sposobnost reflektiranja oko 5-10 % UV (kao zrcalo) već na površini kože. S preostalim zračenjem raspolaže krema za sunčanje s mineralnim filterom na isti način kao i kemijski proizvod za sunčanje.

Kako saznati koliko SPF-a mi treba?

Potrebni stupanj zaštite od sunca (npr. SPF 20, 30, 50 itd.) postići ćete samo ako proizvod nanesete u dovoljnoj količini. I znajte da je to vjerojatno više nego što ste do sada mislili. To je 2 mg proizvoda na cm2  kože. Zamislite, na primjer, prosječnu količinu hidratantne kreme koju obično nanosite. To definitivno nije dovoljno. :)

Radi jednostavnosti, koristim kažiprst i srednji prst kao pomoć pri mjerenju. Cijelom njihovom duljinom nanesem SPF kremu i tu količinu nanesem na cijelo lice, uključujući okoloočno područje i uši. Trebam li i vrat zaštititi od sunčevih zraka, dodat ću još „jedan prst“ kreme. Prilikom nanošenja SPF-a na cijelo tijelo, također nikada ne štedim na količini.

Koje su karakteristike UV filtera i koji preferirati?

Kemijski (organski) UV filter

 • Preventivno djeluje protiv pigmentnih mrlja.
 • Brže se upija.
 • Ostavlja malo ili nimalo bijelog filma na koži.
 • Tekstura osjeća se ljepljiva, ali i više hidratantna.
 • Često pristaje koži izraženije teksture (ipak to nije uvjet, pogodan je za sve tipove kože).
 • Također se jako dobro slaže sa šminkom.
 • Može sadržavati više kozmetičkih sastojaka, pa je prije upotrebe potrebno testirati zbog nepoželjnih reakcija na pojedine sastojke.

Notino savjeti za kemijske SPF-e: 

 • Ako tražite UV zaštitu koja će istovremeno neprimjetno funkcionirati s vašom šminkom, La Roche-Posay Anthelios SHAKA oduševit će vas svojom tekućom, brzoupijajućom teksturom! 
 • Vichy Capital Soleil UV-Age Daily izvrstan je za vaše lice ne samo kao zaštita od sunca, već zahvaljujući svom obogaćenom sastavu pomaže i u učinkovitom sprječavanju bora i pigmentnih mrlja. 
 • Je li vaše lice masno i sklono aknama? Posegnite za Sun Oil Control iz Eucerin. Njegova gel tekstura štiti od sunčevih zraka i istovremeno koži daje blago matiranje.
 • Nuxe Sun donosi zaštitu od sunca, hidrataciju i umirivanje u jednom.

Kreme za sunčanje s kemijskim filterima

Fizički (mineralni/ anorganski) UV filter

 • Može reflektirati određenu količinu zračenja već na površini kože.
 • Zbog svojem glavnom sastojku (cinkov oksid ili titanijev oksid) može ostaviti bijeli premaz pa možda neće odgovarati osobama s tamnijim tonovima kože. 
 • Bijeli film može vas dovesti u iskušenje da koristite zaštitnu kremu manje nego što vam je stvarno potrebno.
 • Tekstura ima tendenciju da bude gušća, što cijeni suho lice.
 • Često pruža koži matirajući učinak.
 • Zbog svoje teksture i meke boje može loše sudjelovati sa šminkom i mrviti se.
 • Zahvaljujući jednostavnijem sastavu, pogodan je za ekcematozno, aknozno ili osjetljivo lice sklono nadraženosti te i za dječju kožu.

Notino savjeti za mineralne SPF-e:

Kreme za sunčanje s mineralnim filterima

Kakva je presuda?

Nije moguće objektivno odrediti koji tip SPF filtera je značajno bolji ili lošiji. Prilikom odabira proizvoda za sunčanje slijedite svoje potrebe, preferencije i tip kože. Naime, jedini ispravan UV filter je onaj koji vam je ugodan i rado ćete ga redovito koristiti.

TOP 5 PITANJA I ODGOVORA O SPF-u

Koliko dugo nakon nanošenja na lice kemijski i mineralni filter počinje djelovati?

Nema izražajne razlike u vrsti filtera u smislu brzine djelovanja. Oba djeluju od trenutka kada se upijaju u kožu, što može potrajati različito za različite proizvode, npr. čak 20 minuta. Ako se šminkate, možete pojačati pouzdanost zaštite od sunca na licu tako da pričekate između primjene SPF-a i nanošenja šminke dok se krema za sunčanje potpuno ne upije.

Je li dovoljno nanijeti SPF tijekom jutarnje rutine njege lica za cjelodnevnu zaštitu?

Ponavljano nanošenje zaštite od sunca ključ je cjelodnevne, kvalitetne zaštite od UV. A to se odnosi na oba tipa faktora. Naime, oba postupno isparavaju, brišu se ili ispiru s vašeg lica i tijela. Ako ste cijeli dan izloženi zračenju (npr. i u automobilu), primijenite SPF idealno svaka 2 sata ili uvijek prije izlaska na sunce. Ako ste našminkani, nanesite SPF barem spužvicom preko šminke ili koristite puder/make-up cushion sa SPF zaštitom u debljem sloju. 

Mogu li nanočestice cinka u fizičkim filterima prodrijeti u naše tijelo?

Nanočestice spomenutih elemenata zbog svoje veličine ne mogu prodrijeti u dublje slojeve kože ako ih ne primijenite na ozlijeđenu kožu (opekotine, ogrebotine).

Kako saznati koliko SPF-a mi treba?

Potrebni stupanj zaštite od sunca (npr. SPF 20, 30, 50 itd.) postići ćete samo ako proizvod nanesete u dovoljnoj količini. I znajte da je to vjerojatno više nego što ste do sada mislili. To je 2 mg proizvoda na cm2  kože. Zamislite, na primjer, prosječnu količinu hidratantne kreme koju obično nanosite. To definitivno nije dovoljno. :)

Radi jednostavnosti, koristim kažiprst i srednji prst kao pomoć pri mjerenju. Cijelom njihovom duljinom nanesem SPF kremu i tu količinu nanesem na cijelo lice, uključujući okoloočno područje i uši. Trebam li i vrat zaštititi od sunčevih zraka, dodat ću još „jedan prst“ kreme. Prilikom nanošenja SPF-a na cijelo tijelo, također nikada ne štedim na količini.

Oštećuju li kreme za sunčanje koraljne grebene?

Još uvijek čekamo proširenu znanstvenu studiju koja će potvrditi uzrokuju li kreme za sunčanje u velikim količinama trajnu štetu koraljnim grebenima. Najveći čimbenici rizika za koralje uglavnom su klimatske promjene, porast temperature mora, globalno onečišćenje vode i masovni ribolov. 

Međutim, planirate li spakirati svoju kremu SPF na kemijskoj bazi za ovogodišnji odmor, provjerite nije li vaše odredište na popisu zemalja koje su zabranile korištenje ovih proizvoda (ili tvari koje sadrže) u svome moru iz predostrožnosti. Ako vam je stalo do zaštite prirode, odaberite mineralni zaštitni filter

Pročitajte više