Preskočite na glavni sadržaj

Kako se riješiti podbratka? Mazati, jačati, masirati

03. 03. 2023.

Jana Potuznik

Čitanje 5 minuta

Najgore je da podbradak doslovce krade iz profila mladenački izgled. A jedino što čovjek želi je – riješiti ga se. I to je moguće! Ispravna kućna njega će podbradak barem vidljivo smanjiti. A ako uložite novac u posjetu klinici estetske medicine, možete se (bez skalpela!) ovog neželjenog „ukrasa“ riješiti čak jednom zauvijek.

Podbradak nema samo jedan uzročnik

Zašto podbradak uopće nastaje? „Kod nekoga se radi čisto o genetici. Čovjek se može roditi sa specifičnim položajem donje čeljusti i mišića tako da podbradak može imati oduvijek,“ navodi Ivana Pokorná, osnivačica klinike estetske medicine Formositas i dodaje: 

„U drugim slučajevima je dovoljno da dolaze godine koje donose pad kontura lica i starenje tkiva ispod kože, uključujući masno tkivo što utječe i na područje brade. U takvom slučaju se s problemom podbratka susreću i vrlo vitke žene nakon 45. godine. A treći najčešći uzrok podbratka je posljedica viška kilograma i neprikladnog stila života.

Podbradak je problem i vrlo vitkih žena. Jer s godinama dolazi do pada kontura lica i starenja tkiva ispod kože, uključujući masno tkivo.

4 koraka kako spriječiti podbradak

1. Dobrih krema nikad dosta

Prvi korak bi trebala biti ukupna njega vrata i dekoltea. Dobro će doći krema za zatezanje podbratka ili krema za konture lica. Isto tako zaslužujete pohvalu ako već otprije koristite kremu za vrat i dekolte. 

Aktivne tvari se u sličnim proizvodima brinu ne samo za hidrataciju lica, nego također stimuliraju na primjer sintezu kolagena za veći elasticitet kože ili djeluju protiv taloženja potkožnog masnog tkiva. 

Najbolje kreme za vrat, dekolte i područje brade

Želite li pojačati njihov učinak? Naučite ručnu masažu brade i donje konture lica. 

  • Već tijekom nanošenja kreme, sve pokrete vodite suprotno od smjera gravitacije. Započnite dolje na vratu i nastavite preko ruba lica i brade prema gore.
  • Obje ruke priložite na rub brade kako biste mogli „štipati“ kožu donje konture lica između palca i kažiprsta.  Uvijek tako da započnete na sredini brade i obje ruke povlačite uz ponavljano, ne previše bolno „štipanje“ sinkronizirano na stranu prema ušima.
  • Potom savijte prste i uhvatite bradu između savijenih kažiprsta i srednjih prsta. Ponovno pravite masažu od sredine brade prema ušima pomoću savijenih prstiju. Laganim, glatkim potezima.

2. Isprobajte vježbe za podbradak

Znači, hoćete li vježbati podbradak? DA! Kako? Za to postoji joga lica. „Također područje ispod brade je puno masnoće i mišića, masno tkivo je potrebno odstraniti, a mišiće ojačati. Isto tako kako to djeluje kod ostatka tijela. Joga lica možda neće djelovati protiv odstranjivanja masnog tkiva, no, sigurno će vam pomoći ojačati mišiće u području brade,“ objašnjava Ivana Pokorná. Prednost je da ćete ove vježbe brzo naučiti, jednostavne su i rezultat ćete opaziti uistinu brzo. 

Jedna od najučinkovitijih vježbi joge lica je obično plaženje jezika.

Probajte se vratiti u djetinjstvo i opet početi koristiti omiljenu zabavu! Kad intenzivno isplaznete jezik, osjetit ćete kako zatežete zapravo mišiće u području podbratka. Zatim isprobajte isplaznuti jezik ravno ispred sebe te savijte njegov vrh prema nosu. Oboje ponavljajte 5x, možete svako jutro.

3. Masaže za učvršćivanje i zaglađivanje

Što je vaš problem s podbratkom veći, to mora vaš trud u vezi njegovog odstranjivanja biti intenzivniji. I stoga nemojte izbjegavati ni posebne uređaje za masažu i učvršćivanje. 

„Ispravni uređaji stvarno mogu uz redovitu i dugotrajnu upotrebu pružiti dubinsko ojačanje mišića ovog područja“, navodi Ivana Pokorná koja za temeljiti kućni tretman preporučuje sva tri stupnja za njegu područja brade kombinirati, a navedene uređaje preporučuje koristiti čak i u sklopu prevencije. „U biti, čim prijeđete četrdesetu godinu, za prevenciju je skoro prekasno!“ dodaje. 

Ako želite izbjeći podbradak kao posljedicu starenja, potrebno je da mislite na prevenciju prije nego navršite četrdeset.

TOP uređaji za masažu i učvršćivanje

4. Klinika estetske medicine

Koje mogućnosti za problem podbratka nudi klinika za estetsku medicinu? Postoji ih više i uvijek je potrebna stručna konzultacija.

„U biti imate nekoliko mogućnosti. Ubrizgavaju se lipolitici koji pomažu smanjiti potkožno masno tkivo. Njihov nedostatak je da rezultat nije uvijek zadovoljavajući i ponekad dolazi do opuštanja kože tretiranog područja. I zato je potrebno raditi na učvršćivanju kože i potkožnog tkiva te učvršćivati konture lica kako biste održali rezultat. Vježbe i nanošenje krema se podrazumijeva,“ preporučuje Ivana Pokorná. 

A ako tražite put kako trajno odstraniti podbradak, taj postoji. „Može to biti invazivnija i rizičnija lokalna liposukcija koja međutim nije pogodna za sve. Riječ je o takozvanom endoliftu tijekom kojeg liječnik u potkožno tkivo umetne tanko nano-optičko vlakno na čijem kraju je laserska zraka. Zraka će učvrsnuti i ojačati kožu i potkožno tkivo, a istovremeno će smanjiti količinu masnog tkiva. Kod lipolize doduše samo natjerate masne stanice da isprazne svoj sadržaj, ali kod endolifta ćete ih definitivno ukloniti,“ zaključuje Ivana Pokorná, osnivačica klinike estetske medicine Formositas.

Imate podbradak i ne da vam se rješavati sve navedene korake koje smo vam posavjetovali? Vizualno ga možete pobijediti i pomoću konturiranja. Onda se postavlja pitanje: imate li već paletu za konturiranje lica