Preskočite na glavni sadržaj
Znate li dobro oprati zube? Koje najčešće pogreške pravimo tijekom pranja zubi
14. 03. 2023.Jana Uhlir
Čitanje 5 minuta
Proizvodi za dentalnu higijenu su nova skincare. Njega zubi možda nije toliko zabavna i seksi kao isprobavanje novog pudera, no u završnici to za naše zdravlje i ljepotu (ali i novčanik) predstavlja bitan korak. Svi znamo da zube trebamo prati dva puta dnevno, ali time njega zubi ne završava. Znači – što imamo dalje?

I vama se sviđa kada se netko nasmiješi i tada pokaže zdrave, čiste i bijele zube? Mislite li da vas se to ne tiče i radije se svojim osmijehom ne hvalite? Temelj ispravne njege zubi naći ćete svaki dan upravo u svojoj kupaonici. Da, ključ je u ispravnom čišćenju. Posavjetovat i naučit ćemo vas!

Kako ispravno prati zube 

Pranje zubi nije znanost, ali i u tome možemo griješiti. „Zube je potrebno prati dva puta dnevno, a posebno navečer. Za pranje koristite mekane četkice s ravnim rezom čekinja,“ suglasno preporučuju Lucie Rozsypalová, DiS i Štěpánka Reslová iz ordinacije dentalne higijene Zub & Dáseň. Na vama je hoćete li odabrati ručnu ili električnu četkicu. 

I kako zube zaista dobro i temeljito oprati, a ne ih samo malo „pogolicati“? U ordinaciji učimo praviti četkicom više kružne ili vibracijske pokrete. Pazite da operete uistinu cijelu površinu zuba, optimalno tako da glava četkice tijekom pranja uvijek seže sve do desni,“ opisuje stručnjakinja. 

Perite zube, televizija će sačekati

Sigurno to znate i vi: gledanje televizije, pripremanje stvari za sljedeći dan i slično, i sve to tijekom pranja zubi. To sigurno nije običaj zbog kojeg će vas vaša dentalna higijeničarka pohvaliti. „Neka mjesta možete tijekom pranja izostaviti ili ih nećete temeljito iščetkati. Upala desni i karijesi nastaju brzo i stoga je potrebno usredotočiti se na pranje zubi,“ objašnjava Lucie Rozsypalová. Ako možemo svjesno jesti, spavati ili šetati šumom, onda ćemo sigurno savladati i svjesno pranje zubi. 

I pranje zubi će ići (skoro) samo

Kad imate problem…

Pravimo u njezi zubi još neke druge pogreške koje bi mogle ugroziti naše zdravlje ili uzrokovati depresiju tijekom plaćanja kod zubara? „Nažalost, još uvijek se susrećemo s mišljenjem da upalu desni ili parodontozu možemo izliječiti sami kod kuće uz pomoć proizvoda iz slobodne prodaje. Ovako to stvarno ne funkcionira,“ objašnjava dentalna higijeničarka. Ako vas muči krvarenje desni, stvaranje zubnog kamenca, klimavost zuba ili zadah, naručite se u ordinaciju stomatologa ili dentalne higijeničarke. I stvarno odmah.

Uputite se zubaru ako su vratovi vaših zuba ogoljeli i osjetljivi. Tome prethodi odmah nekoliko razloga, na primjer upalni procesi. Sami kod kuće situaciju nećete riješiti.

Kako izabrati međuzubnu četkicu

Druga česta pogreška je da čovjek u dobroj vjeri sam sebi odabere veličinu međuzubnih četkica. „Ako četkicu izaberete sami, ne mora odgovarati stvarnosti, tj. veličini koju trebate,“ nastavlja stručnjakinja. „Premala međuzubna četkica ne zna međuzubni prostor dovoljno očistiti, prevelika zatim može oštetiti desni ili caklinu zuba.“ S odabirom prikladnih pomagala za međuzubne prostore bi vam opet trebala pomoći dentalna higijeničarka ili stomatolog. 

 „Kod zbijenih zuba posebno u prednjim predjelima usta, radije upotrijebite zubni konac. Suprotno tome, kod međuzubnih četkica rijetko kad je dovoljna samo jedna veličina i često je potrebno izabrati više veličina,“ dodaje Štěpánka Reslová. Sama se trudi ne birati za klijenta više od tri veličine kako ga ne bi demotivirala. 

Zadivite svoje bližnje savršenim zubima i svježim dahom

Intuitivno čišćenje

„Također vjerujemo da međuzubno čišćenje je vrlo intuitivno, onda nema potrebe da od nas klijenti dobivaju slikovne priručnike, koje pomagalo međuzubnog čišćenja trebaju upotrijebiti i gdje točno,“ kaže stručnjakinja za dentalnu higijenu. Stoga se uvijek trudite da tijekom čišćenja koristite međuzubnu četkicu s kojom ćete osjetiti da čistite okolnu površinu zuba. Ako ne, onda je četkica premala.

Prvo se uputite stručnjaku i zatim slijedi njega iz udobnosti vaše kuće

Odlučili ste sada početi redovito koristiti pomagala za međuzubne prostore isto kao kad svaki put kada izlazite iz stomatološke ordinacije? Prvo se naručite na dentalnu higijenu. Jer učinkovita njega iz udobnosti vlastitog doma može početi tek u trenutku kada iz međuzubnih prostora uklonite kamenac i druge naslage koje sami kod kuće ne možete odstraniti. 

„Dentalna higijena nije kozmetički zahvat, nego medicinski postupak.“

Prvenstveno uložite u četkice

Savršeno čisti zubi su prema stručnjakinji uvijek rezultat manualnog rada, tj. upotrebe četkice i pomagala za međuzubne prostore. Sve ostalo može ovaj postupak učiniti samo ugodnijim. Oralni tuš može poslužiti kao odlični pomoćnik tijekom čišćenja mostova ili kao final touch nakon pranja međuzubnih prostora. Međutim osnovna pomagala za čišćenje ne može zamijeniti. 

Vodica za usta zatim služi kao dezodorans za vaša usta. „Pomoći će vam da se osjećate ugodno, osvježava dah. U nekim slučajevima može stomatolog preporučiti vodicu za usta za brže zacjeljivanje, sama po sebi ova pomagala nemaju značajniji smisao. Radije uložite novac u osnovna pomagala za čišćenje poput četkica za zube i pomagala za međuzubne prostore,“ preporučuje Lucie Rozsypalová.

Je li već znate kako ispravno prati zube i međusobne prostore? Isprobajte to kao domaći zadatak i sastavni dio redovne večernje rutine. Par minuta više, a vaši zubi će vam se zahvaliti!

Pročitajte više