Preskočite na glavni sadržaj

Izgubili ste se u širokoj ponudi krema sa SPF-om? Nudimo vam savjete!

11. svibnja 2022.Notino
Znate da upotreba proizvoda sa SPF-om nije nužna samo na godišnjem odmoru, ali se gubite u njihovoj širokoj ponudi? Pokazat ćemo vam kakve vrste zaštite postoje i koje su idealne za dan proveden u gradu ili na moru, prilikom rekreacije i sunčanja na plaži. Sunce će tako uljepšati vašu kožu, ali je neće oštetiti.

Kako izabrati odgovarajuću zaštitu od sunca

Jedan od važnih čimbenika su simboli na proizvodima. UVA i UVB su standard. UVA naš štiti od starenja kože, UVB od opeklina. Stoga na ambalaži treba potražiti oba ova simbola. 

Meni osobno odgovaraju i kemijski i mineralni filtri. Oba su iznimno korisna, ali neki ljudi daju prednost mineralnima. Izrazito su pogodni za osjetljivu kožu i za djecu. Neki brandovi kombiniraju oba tipa filtara. Ako vas muči alergija na sunce, bolje je posegnuti upravo za mineralnim filtrima. Dodatna prednost je to što su pogodniji za okoliš. 

Ni tekstura nije ništa manje važna. Ako imate masniju kožu, izaberite laganiju emulziju s teksturom koja se ne lijepi. Neće stvarati grudice ispod pudera. Zaštitna matirajuća krema za lice SPF50+ Capital Soleil Mattifying 3 in 1 pogodna je za kožu lica sklonu povećanom lučenju sebuma. Na taj tip kože nije pogodno nanositi više slojeva proizvoda. Dovoljno je nanijeti samo serum za lice i zaštitnu kremu.

SAVJET! Ukoliko proizvod sa SPF-om stvara grudice, izostavite nanošenje dnevne kreme i upotrijebite samo serum za lice. Današnji proizvodi s SPF-om imaju slične prednosti kao dnevne kreme.

Atraktivni su proizvodi u obliku ulja. Čine kožu sjajnom. Neka ulja imaju masniju teksturu, a postoje i suha ulja. Uljni proizvodi sa SPF-om mogu sadržavati sitne zlatne šljokice koje odlično izgledaju na tijelu.

Volite rekreaciju? Onda će praktični proizvodi u spreju, koji se vrlo lako nanose, biti odlično rješenje za vas. Većinom su otporniji na vodu i znoj, a najvažnije je da se lako ponovno nanose po potrebi, kad prvi sloj nije dovoljan. Mogu se upotrebljavati bilo kada, a uz to se mogu nanositi i na šminku, zahvaljujući čemu odlično štite od sunca. Imaju visok zaštitni faktor.

Sun Sunsistick zaštitni stick za osjetljiva područja SPF 50+ pruža visoku razinu zaštite i nanosi se prije svega lokalno. Odlično štiti usne, nos, uši i ostala osjetljiva područja. Imajte na umu i to da tetovaže, ožiljci i stanja nakon dermatoloških tretmana zahtijevaju visok stupanj zaštite i praktičnost nanošenja. Stoga postoje prozirne i tonirane teksture. Često ostavljaju svjetliji sloj kako bi se vidjelo prekrivanje.

Proizvodi sa zaštitnim faktorom

Kako zaštititi kosu od sunca?

Jeste li znali da i kosu trebate zaštititi od sunca, baš kao i kožu? Ako imate grublju i porozniju kosu ili osjetljivo vlasište, trebali biste ih dodatno njegovati, pogotovo kad ste na moru i na njih, osim sunca, djeluje i sol. Kosa se prekomjerno isušuje, a vlasište se može oštetiti jednako kao i koža na licu. Brojni proizvodi za kosu, osim UV filtera, sadrže i hranjiva ulja koja obnavljaju ili hidratiziraju kosu. 

Hidratantna dvofazna uljna magla za mokri efekt Kérastase Soleil Huile Sirene stvara predivan dojam morskih valova, a uz to štiti kosu. Stvara i odličan strukturirani učinak upravo na valovitoj kosi. Hidratacija će dobro doći prije svega suhoj kosi i njezinim vrhovima.

Koji SPF je pogodan samo za lice?

Ja upotrebljavam SPF 30. Prilikom jutarnje rutine na dnevnu kremu nanosim zaštitnu kremu. Mojoj suhoj koži lica bolje odgovara više laganih tekstura. Zaštita od sunca nije važna samo na godišnjem odmoru. Ako još niste počeli upotrebljavati proizvode za zaštitu od sunca, sad je krajnje vrijeme. 

Dokazano je da svakodnevna upotreba proizvoda za zaštitu od sunca znatno usporava proces starenja. Odgovarajuća zaštita od sunca zapravo je najbolje oružje u borbi protiv starenja, što naravno vrijedi i za muškarce. Njihova je koža grublja, a tijekom života postaje sve suša i na njoj se pojavljuje više pora, o čemu muškarci nerijetko baš i ne vode brigu. No njihova koža slično reagira na sunčevo djelovanje. Nakon 40. godine života pojavljuju se izraženije bore i ispucale kapilare, a povećava se i osjećaj zatezanja. Kod muškaraca se također češće javlja i bazaliom. Radi se o raku kože, koji se pojavljuje na najizloženijim područjima na koži, a može biti zloćudan i dobroćudan. Svakodnevno pregledavanje madeža stoga je iznimno važna prevencija za cijelu obitelj. 

Imate osjetljivu kožu? Isprobajte fluidnu kremu za sunčanje SPF 50+. Oslabljena kožna barijera zahtijeva snažniju zaštitu. Ako vas muče pigmentacijske mrlje, proizvodi sa SPF-om trebali bi postati vaša nezaobilazna pomoć.

Proizvodi sa zaštitnim faktorom

Ako iz bilo kojeg razloga ne volite nanositi više slojeva proizvoda, isprobajte laganu zaštitnu kremu za lice SPF 50+ Purito Daily Go-To Sunscreen. Tako lagane kreme osiguravaju ugodno nanošenje dodatnih slojeva, tako da nećete imati osjećaj da je koža opterećena i da se „guši”. Druga opcija je izostavljanje klasične dnevne kreme iz rutine uljepšavanja i zamjena s proizvodom sa SPF-om, pogotovo u ljetnim mjesecima.

Brojne žene imaju problema s osjetljivom kožom usana. Preporučujem balzame s visokim SPF-om, koji djeluju kao balzam, a istovremeno pružaju usnama dovoljnu razinu zaštite. 

Pruža li puder sa SPF-om dovoljnu razinu zaštite? 

Je li dovoljno nanijeti puder sa SPF-om da bi lice bilo dovoljno zaštićeno? Ni slučajno! Puder sa SPF-om pruža određenu vrstu zaštite, ali ne može zamijeniti kvalitetan proizvod s SPF-om. I to iz jednostavnog razloga što puder ne nanosite na isti način kao i kremu, odnosno ne nanosite ga na sva mjesta na licu, vratu i, po potrebi, dekolteu. Neke od nas tekući puder upotrebljavaju samo kao korektor, isključivo na određenim područjima na licu. 

U svakom slučaju, najbolje je upotrebljavati proizvode za zaštitu od sunca i tekući puder sa SPF-om. Upotreba tekućeg pudera kod određenih tipova kože može spriječiti nastanak pigmentacijskih mrlja. U svakom slučaju, tekući puder, krema za toniranje i BB krema odličan su izbor ako dodatno želite zaštititi lice od sunčevog zračenja. 

Ukratko, SPF je nužnost. Potreba. Rutina. Nemojmo izbjegavati sunce. Ali „trošimo” ga razumno.

Pročitajte više